SIVE EMINENCIJE

Puno više od promjene imena: Tko je sad vlasnik Facebooka?

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 10.04.2022 16:10
  • Objavljeno 10.04.2022 u 16:10
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP / Profimedia

U listopadu prošle godine društvena mreža koja je obilježila zadnjih skoro pa dva desetljeća reorganizirana je. Je li se nešto suštinski promijenilo kad je riječ o vlasničkoj strukturi?

Reputacija najveće društvene mreže na svijetu znatno je narušena zbog niza skandala kojima je Facebook bio izložen zadnjih godina.

Njegova je matična tvrtka u međuvremenu preimenovana u Meta Platforms, što su mnogi protumačili kao pokušaj kontrole štete. To je za sobom povuklo niz intrigatnih pitanja. Poput, primjerice, ovog: tko je sad vlasnik Facebooka?

Od Facebooka do Mete

Davne 2004. godine Mark Zuckerberg, Eduardo Saverin, Dustin Moskovitz i Chris Hughes - redom studenti Sveučilišta Harvard - osnovali su Facebook. Popularnost nove društvene mreže brzo je rasla - već do kraja te godine imala je više od milijun aktivnih korisnika.

Tijekom 2012. godine pokrenuli su javnu ponudu dionica, s cijenom od 38 američkih dolara po dionici. Prikupljeno je oko 16 milijardi USD, što je tržišnu vrijednost te tvrtke postavilo na više od 100 mlrd. USD.

Od listopada 2021. godine matična tvrtka pod čijim je okriljem Facebook poznata je po nazivu Meta Platforms.

Tko je vlasnik Facebooka sad?

U priopćenju kojim je najavljeno preimenovanje u Metu tvrtka je pojasnila kako će Facebookov korporativni ustroj ostati isti kao i do tada. To znači kako će većinski dioničari u Facebooku imati glavnu riječ i u Meti.

O kome se radi? Facebookova struktura dionica razlikuje se od drugih koje jednoj dionici dodjeljuju jedan upravljački glas. Umjesto toga ima ustroj s dvije klase dionica (klasa A i klasa B).

Dionice klase A investitori mogu kupiti na tržištu kapitala. Donose svaka po jedan glas.

Dionice klase B, uglavnom u vlasništvu Marka Zuckerberga i male skupine ulagača, donose po deset glasova svaka.

Institucionalni investitori drže značajan udio u Facebooku (oko 41 posto), predvođeni fondovima Vanguard Group i Fidelity Management. Pojedinačni investitori imaju tek nešto manje od dva posto ukupnog broja dionica.

U Zuckerbergovu vlasništvu je oko 13 posto dionica Mete. No, kako svaka donosi deset glasova njegov je utjecaj disproporcionalno veći. Stoga će ga se pitati za mišljenje sve dok ne proda svoje dionice ili ne dođe do razvodnjavanja kapitala.

Zato prijelaz iz Facebooka u Metu nije bio puno više od puke promjene imena, piše Make Use Of.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!