POTVRĐENO

PSA Peugeot Citroen kupio Opel/Vauxhall za 2,2 milijarde eura

06.03.2017 u 13:53

Bionic
Reading

Francuski koncern postao je vlasnik njemačke tvrtke koja je od 1929. bila u sastavu američkog General Motorsa te je tako postao drugi najveći proizvođač automobila u Europi

Francuski koncern PSA u kojem su marke Peugeot, Citroen i DS postao je vlasnik Opela odnosno Vauxhalla, kako se automobili tog primarno njemačkog branda nazivaju u Velikoj Britaniji. Opel i Vauxhall dosad su bili u vlasništvu američkog General Motorsa. Cijena je transakcije 2,2 milijarde eura, od čega je Opel vrednovan s 1,3, a Vauxhall s 0,9 milijardi eura. Tako je stvoren koncern koji će sa 17 posto tržišnog udjela biti drugi proizvođač automobila u Europi, odmah iza Volkswagena, a sve će financijski poduprijeti banka BNP Paribas.

Ona je u jednakim omjerima (50:50) s PSA postala vlasnik financijskog dijela poslovanja General Motorsa u Europi. Prema ugovoru o kupnji PSA ima pravo na intelektualno vlasništvo Opela i Vauxhalla, a automobili potonjih tvrtki ne prijeđu na platforme PSA, što znači da će Francuzi moći koristiti električne i hibridne automobile i know-how koje je General Motors za Opel i Vauxhall pripremio u idućih nekoliko godina, počevši od Ampere, potpuno električnog monovolumena.