TEHNIČKE POTEŠKOĆE

Prvoj američkoj privatnoj misiji na Mjesec bliži se preuranjeni kraj

28.02.2024 u 14:15

Bionic
Reading

Intuitive Machines suočava se s ranim završetkom misije na Mjesec nakon što se slijetalo Odysseus prevrnulo

Prva misija Intuitive Machines na Mjesec doći će do prijevremenog završetka zbog slijetanja svemirske letjelice na bok, što je promijenilo način na koji su solarni paneli postavljeni u odnosu na Sunce, objavila je tvrtka u utorak ujutro.

Kontrolori leta još su radili na utvrđivanju preostalog vijeka trajanja baterije, koji bi mogao biti između 10-20 sati. Letjelica, koja je prije pet dana sletjela na Mjesec, trebala bi raditi 7-10 dana, piše TechCrunch.

Intuitive Machines ušao je u povijest kad je prošlog tjedna spustio svoju svemirsku letjelicu, nazvanu Odysseus, u blizini lunarnog južnog pola. Lender je prva američka oprema koja je dotakla mjesečevu površinu od NASA-ine posljednje misije Apollo s posadom 1972.

Odysseus Izvor: Profimedia / Autor: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ovaj je uspjeh donekle bio pokvaren kada su dužnosnici tvrtke sljedećeg dana na televizijskom brifingu za medije otkrili da se svemirska letjelica zapravo prevrnula u nekom trenutku tijekom slijetanja. Izvršni direktor Intuitive Machinesa Steve Altemus sugerirao je da se Odysseus nije spustio ravno prema dolje, već pod bočnim kutom. Također se spustio malo prebrzo, što je moglo uzrokovati da se jedna od njegovih nogu uhvati za stijenu ili pukotinu i izazove prevrtanje, nagađao je.

Svemirska letjelica se vjerojatno zaustavila malo uzdignuta na stijeni, sudeći prema količini energije koju su generirali solarni paneli, dodao je. Slike snimljene NASA-inim Lunar Reconnaissance Orbiterom, satelitom koji kruži oko Mjeseca i prikuplja podatke o njegovoj površini više od desetljeća, locirale su Odysseusa na površini i potvrdile da je sletio unutar samo 1,5 kilometara od predviđenog mjesta blizu južnog Mjesečevog pola.

Odysseus nastavlja slati znanstvene podatke i slike povezane s teretom na brodu, ali tvrtka nije precizirala jesu li brzine prijenosa podataka ograničene zbog položaja lendera. Iako nijedan znanstveni instrument nije smješten na ploči okrenutoj prema površini Mjeseca, dvije antene svemirske letjelice sada su usmjerene prema tlu.

Još uvijek nije jasno utječe li to na bilo kakvo prikupljanje podataka, ali Altemus je rekao da je gubitak antena bio 'ograničavajući'. 'Te antene su neupotrebljive za prijenos natrag na Zemlju', rekao je prošlog petka. 'Dakle, to je stvarno limitator. Mislim da je naša sposobnost komuniciranja i dobivanja pravih podataka kako bismo dobili sve što nam je potrebno za misiju najviše ugrožena time što je slijetalo prevrnuto.'

Povijesno slijetanje Intuitive Machinesa u velikoj je mjeri posljedica iznimno brzog razmišljanja kontrolora leta koji su morali improvizirati navigacijsko rješenje nakon što su otkrili da ugrađeni laserski daljinomjeri svemirske letjelice koji prikupljaju bitne podatke o slijetanju, poput visine i horizontalne brzine - nisu radili. Nevjerojatno je da su se umjesto toga obratili jednom od korisnih tereta na lenderu, NASA-inom demonstratoru Doppler lidar tehnologije, da pomogne prizemljenju vozila na površinu.

Dužnosnici tvrtke kasnije su otkrili da su laserski daljinomjeri prestali raditi zbog ljudske pogreške i kompromisa radi uštede vremena i novca, a ne zbog tehničkih problema. Inženjeri su odlučili ne testirati laserski sustav na zemlji zbog troškova i rasporeda, rekao je jučer za Reuters voditelj navigacijskih sustava Intuitive Machinesa, Mike Hansen. Inženjeri također na sustavu prije lansiranja nisu uspjeli uključiti fizički sigurnosni prekidač.

Intuitive Machines i vodstvo NASA-e danas će ugostiti drugu televizijsku konferenciju za novinare na kojoj će raspravljati o ažuriranjima misije.