NAKON 50 GODINA

'Dobro došli na Mjesec': Američki 'Odisej' uspješno sletio

23.02.2024 u 06:18

Bionic
Reading

Šesterokutna letjelica Odisej (Odysseus), tvrtke Intuitive Machines iz američkog grada Houstona, sletjela je u petak, u 00:23 sati, na krater Malapert A na Mjesecu i time je Odisej postao prva američka letjelica koja je na Mjesec sletjela unazad 50 godina

Lender Odysseus spustio se na područje Mjesečevog južnog pola točno u 00:23h u petak. Taj je trenutak također označio prvo američko slijetanje na Mjesec od posljednje misije programa Apollo prije više od 50 godina.

Vijest je potvrdio izvršni direktor Intuitive Machinea Steve Altemus, koji je rekao: 'Na površini smo i emitiramo. Dobro došli na Mjesec.'

Ubrzo nakon slijetanja, Intuitive Machines je na X-u, ranije poznatom kao Twitter, objavio da su 'kontrolori leta potvrdili da je Odysseus uspravan i da počinje slati podatke', nakon otklanjanja problema u komunikaciji zbog slabog signala s Mjeseca. 'Upravo sada radimo na preuzimanju prvih slika s Mjesečeve površine', dodao je Intuitive Machines.

Svemirska letjelica poletjela je prošli tjedan s Cape Canaverala na Floridi na vrhu rakete Falcon 9 koju je napravila tvrtka SpaceX Elona Muska. Krenuo je na jednotjedno putovanje, putujući oko milijun kilometara.

NASA-in upravitelj Bill Nelson opisao je misiju kao 'trijumf' i 'veliki korak naprijed za cijelo čovječanstvo'. 'Danas, prvi put u više od pola stoljeća, Sjedinjene Države su se vratile na Mjesec. Danas je, prvi put u povijesti čovječanstva, jedna komercijalna kompanija – američka kompanija – pokrenula i vodila putovanje tamo gore', rekao je.

Dodao je da to pokazuje opravdanost NASA-inih komercijalnih partnerstava. 'Čestitam svima koji su uključeni u ovu sjajnu i odvažnu potragu u Intuitive Machines, SpaceX-u i upravo ovdje u NASA-i. Kakav trijumf – Odysseus je osvojio Mjesec. Ovaj podvig je veliki korak naprijed za cijelo čovječanstvo. Pratite nas.'

Intuitive Machines Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Intuitive Machines

Odysseus je šesterokutni cilindar visok oko četiri i širok 1,57 metara, težak 675 kilograma. To je dio NASA-ine inicijative Commercial Lunar Payload Services, koja ima za cilj uključiti komercijalne tvrtke u istraživanje Mjeseca.

Letjelica je sletjela na Malapert A, krater 286 milja od Mjesečevog južnog pola. Smatra se da Mjesečevi polovi sadrže vodeni led, što bi bio vrijedan izvor za buduća ljudska istraživanja. Plan je da se iz leda prikuplja voda za piće i za raketno gorivo. NASA to radi u sklopu programa Artemis čiji je cilj uspostaviti bazu na Mjesecu, preduvjet za buduće ljudske misije na Mars.

Očekuje se da će Odysseus raditi otprilike tjedan dana prije nego što Mjesečeva noć zađe na južni pol. Na brodu se nalazi 12 korisnih tereta, uključujući NASA-in instrument poznat kao Scalpss, sustav s četiri kamere koji ima za cilj snimiti Odyssejevo spuštanje na površinu Mjeseca.

Odisej je na Mjesec ponio kamere za istraživanje promjena Mjesečeve površine pod ispušnim plinovima motora svemirskog broda kao i uređaj za analizu oblaka nabijenih česticama prašine koji u sumrak lebde nad površinom zbog Sunčeva zračenja.

Mediji su objavili kako je NASA spomenutoj privatnoj tvrtki platila 118 milijuna dolara da na Mjesec preveze njezin novi hardver, što je dio inicijative kojom Američka svemirska agencija želi delegirati prijevoz tereta na Mjesec privatnom sektoru kako bi uštedjela i potaknula lunarno gospodarstvo.

Inače, u jednom trenutku misije slijetanje Odiseja bilo je odgođeno zbog problema s navigacijskim sustavom budući da sustav nije radio ispravno. Letjelica se, međutim, oslonila na eksperimentalnu tehnologiju na NASA-inom navigacijskom Doppler Lidaru koji koristi tri lasera za određivanje brzine i visine na kojoj je letjelica.

Do uspješnog spuštanja na Mjesec došlo je šest tjedana nakon što druga američka svemirska letjelica, Peregrine, nije uspjela sletjeti nakon curenja goriva.

Do sada su kontrolirana slijetanja na Mjesec izvodile samo vladine agencije, uključujući SAD, Sovjetski Savez, Kinu, Indiju i Japan.Druga misija Intuitive Machines trebala bi krenuti sljedeći mjesec, s ciljem bušenja tla u potrazi za resursima na Mjesečevu južnom polu.