pandemija opravdala ime

Prvi slučajevi Covida-19 zabilježeni na Antarktici. To znači da se bolest sada proširila na sve kontinente

  • Autor: Mladen Smrekar
  • Zadnja izmjena 24.12.2020 09:30
  • Objavljeno 24.12.2020 u 09:30
Koronavirus na Antarktici

Koronavirus na Antarktici

Izvor: Tetra Images / Profimedia, EPA-EFE / Autor: FELIPE TRUEBA, Chris Clor

Oboljelo je 36 vojnika i radnika u čileanskoj bazi na Antarktici, a u izolaciji su i svi putnici broda koji im je dopremio hranu i namirnice s kontinenta

Čileanski dužnosnici ovaj su tjedan izvijestili o izbijanju 36 slučajeva Covida-19 u čileanskoj istraživačkoj bazi General Bernardo O'Higgins Riquelme na Antarktici. Od toga je 26 slučajeva bilo vojno osoblje, a deset radnici na održavanju. Svi su oboljeli evakuirani s Antarktike u Punta Arenas u Čileu.

COVID-19 tako je službeno stigao na sve kontinente. Ova je vijest objavljena tri dana nakon što su zabilježena tri slučaja zaraze na vojnom brodu koji je dovodio zalihe i osoblje u istraživačku stanicu.

Brod Sargento Aldea pristao je na Antarktiku 27. studenog i vratio se u Čile 10. prosinca. Po povratku u Talcahuano, trojica od 208 članova posade testirana su pozitivno na koronavirus, otkrila je čileanska mornarica. Svi članove posade dobili su PCR testove po ukrcaju na brod i svi su rezultati bili negativni.

Pingvini ispred čilreanske istraživačke baze Bernardo O'Higgins

Pingvini ispred čilreanske istraživačke baze Bernardo O'Higgins

Izvor: EPA-EFE / Autor: FELIPE TRUEBA

Sargento Aldea sada je stavljen u 'preventivnu karantenu', navodi se u priopćenju. Osoblje u istraživačkoj bazi na Antarktiku nalazi se u izolaciji i pomno se nadgleda. Do sada nije bilo komplikacija, stoji u izjavi čileanske vojske.

Istraživačka baza Bernardo O'Higgins jedna je od četiri stalne stanice koje Čile ima na kontinentu i kojom upravlja njegova vojska. Antarktik nema stalnih stanovnika, ali otprilike tisuću ljudi, uključujući znanstvenike i izvođače radova, nalazilo se tamo protekle zime.

Kako sada stoje stvari, Čile je šesta najgore pogođena država Južne Amerike s više od 585.000 potvrđenih slučajeva Covida-19.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!