USPJEŠNO INTEGRIRAN

Uskoro u orbiti: Prvi hrvatski satelit CroCube putuje prema SAD-u i SpaceX-u

04.04.2024 u 15:55

Bionic
Reading

Prvi hrvatski satelit CroCube krenuo je u SAD na isporuku SpaceX-u, koji ga planira lansirati u Zemljinu orbitu početkom ovog ljeta. Cijela misija CroCube sad je u pretposljednjem koraku do lansiranja u orbitu

Misija CroCube dobila je potvrdu od SpaceX-ovog partnera, njemačke kompanija Exolauch, da je satelit uspješno integriran u deployment modul koji će SpaceX ponijeti u orbitu i iz kojeg će lansirati satelit CroCube.

Daniela Jović, voditeljica misije CroCube kaže da je ovo kulminacija 30-tak mjeseci intenzivnog rada cijelog tima. 'Krajem listopada u ZICER-u smo službeno predstavili finalnu verziju satelita CroCube, a potom je on krenuo na put prema orbiti. No, taj je put dug i zahtjevan te se sastoji od tri faze', kaže Daniela Jović, s kojom je tportal razgovarao još u lipnju prošle godine.

Voditeljica misije navodi da je u posljednjih četiri mjeseca prvi hrvatski satelit prošao dvije kontrole. Prva je uključivala zahtjevna testiranja i provjere u centrali slovačke svemirske tvrtke Spacemanic, partnera projekta. Svaki komad hardvera i softvera koji leti u svemir mora se provjeriti, slično kao i cestovma vozila kad idu na cestu.

'Tako se CroCube testirao na dimenzije do u desetinku milimetra, zatim kvalitetu izvedbe da može izdržati surovost radijacije i drugih uvjeta u orbiti te konačno testove sila kojima će biti izložen prilikom lansiranja. Sve je zadovoljio', kaže Daniela Jović.

Drugu fazu odradila je njemačka tvrtka Exolaunch, partner SpaceX-a. Ona prikuplja sve satelite i druge terete koji lete sa SpaceX-om, provjerava ih, i zatim finalno sprema u deployment kontejnere, iz kojih se oni izravno izbacuju iz rakete i potom lansiraju u zadane smjerove u orbiti Zemlje.

'CroCube će u svemir poletjeti s raketom Falcon 9 kompanije SpaceX Elona Muska, a na tu raketu ne možete se ukrcati samo tako već provjeru i pripreme rade partneri, poput njemačkog Exolaucha', kaže Daniela Jović.

Navodi da su sada svi koraci pred isporuku CroCuba u SAD Muskovom SpaceX-u završeni. Idući korak bit će samo lansiranje. 'U svemirskoj industriji se to kaže da smo uspješno završili fazu integracije i da sad slijedi procedura transporta i potom lansiranja satelita', kaže voditeljica misije CroCube.

Integracija se odvila pod nadzorom voditeljice misije Daniele Jović, stručnog suradnika Marcela Frajta (Spacemanic), članova tima Luke Korova i Karla Klaića te partnera projekta Ante Medića (Pulsar Labs) i Edija Budimilića (Exevio). CroCube je imao i poruku:

'Svemir Hrvatima nikad nije bio bliži! Priključite se, dajte konkretan doprinos napretku Hrvatske i omogućite našem satelitu da zasja na nebu i osvijetli budućnost Hrvatske - doniraj.crocube.hr!'