porezne olakšice

Zasad još ništa od dogovora EU-a i SAD-a o tehnološkim mineralima

04.04.2024 u 15:17

Bionic
Reading

Europska unija i Sjedinjene Države neće na ovotjednom sastanku postići dogovor o tehnološkim mineralima, ali će nastojati zajedno sklopiti partnerstava o opskrbi sa zemljama bogatim resursima, rekao je neimenovani europski dužnosnik

Bruxelles je želio s Washingtonom sklopiti sporazum koji bi omogućio da se minerali iskopani ili prerađeni u Europi kvalificiraju za američke porezne olakšice za čista vozila.

Visoki dužnosnik Europske komisije rekao je da dogovor, kako se procjenjuje, neće biti finaliziran do završetka dvodnevnog sastanka Vijeća za trgovinu i tehnologiju u petak, ali će SAD i EU u zajedničkom priopćenju izjaviti da rade na njegovom postizanju.

Dogovor će vjerojatno obuhvatiti kobalt, grafit, litij, mangan i nikal i ublažio bi strahovanja u EU zbog američke odredbe o mineralima iz domaće proizvodnje.

Postizanje dogovora koči, između ostalog, i odredba SAD-a o mogućoj provjeri poštivanja radnih standarda na proizvodnim lokacijama.

"Raspravljamo o uključivanju posebnih mehanizama za prijavljene povrede niza temeljnih radnih prava", naveo je dužnosnik Komisije.

Washington i Bruxelles uspjeli su se ipak dogovoriti da će ugostiti ministre iz Namibije, Ukrajine, Kazahstana i Uzbekistana i drugih zemalja putem interneta kako bi sklopili partnerstva o opskrbi mineralima ključnim za digitalizaciju i zelenu tranziciju gospodarstva.

"Smatramo da određenom broju zemalja u razvoju možemo dati ponudu drugačiju od one po kojoj su do sada surađivali, na primjer, s Kinom", rekao je dužnosnik EK.

Takva bi ponuda uključivala financiranje infrastrukture, veći naglasak na održivosti i više poslova s dodanom vrijednošću, umjesto pukog vađenja minerala koji se potom prerađuju negdje drugdje, objašnjava.