NOVA ERA U SVEMIRU

Prva privatna svemirska sonda dostigla orbitu

09.12.2010 u 09:07

Bionic
Reading

Prva privatna kapsula Dragon jučer je uspješno obavila svoju misiju – stigla u orbitu i vratila se nazad na Zemlju, čime je otvorila novu eru komercijalnih istraživanja svemira

Dragon je pao u vode Tihog oceana oko 800 kilometara od meksičkih obala nakon putovanja koje je trajalo samo tri sata, a uključivalo je dva kruga u orbiti oko Zemlje. U moru su je dočekali brodovi koji su je izvukli iz vode.

Kapsula je lansirana iz Cape Canaverala u 10:43 po lokalnom vremenu na raketi Falcon 9. Samo devet minuta kasnije, kompanija SpaceX objavila je da se odvojila od drugog stupnja rakete, a četiri minute nakon toga stigla je u orbitu.

NASA-ina kontrola leta u Houstonu obavijestila je posadu na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) da im se Dragon pridružio u orbiti.

Zapovjednik ISS-a, američki astronaut Scott Kelly, rekao je da je to divna vijest. 'Divno je to čuti. Čestitam cijelom timu SpaceXa na ovom pothvatu koji nije bilo lako ostvariti. Svi smo ovdje oduševljeni.'

Kapsula, slična onima iz misija Apollo dostigla je visinu od oko 300 kilometara. Uspješnim okončanjem misije postala je prva komercijalna letjelica koja je ušla u orbitu i preživjela povratak na Zemlju.

Izvršni direktor kompanije SpaceX, Elon Musk, već je prije lansiranja jučerašnji dan proglasio povijesnim. 'Kada se Dragon vrati, bilo na ovom letu ili nekom budućem, označit će zoru izuzetno uzbudljive nove ere u svemirskim putovanjima', rekao je.