TUŽENI ZA 656 MILIJUNA FUNTI

Protiv vlasnika Steama podignuta tužba, potkradali 14 milijuna gejmera?

14.06.2024 u 12:40

Bionic
Reading

'Valve namješta tržište i iskorištava britanske igrače', rekla je aktivistica koja je pokrenula slučaj

Valve, vlasnik Steama, najveće platforme za digitalnu distribuciju igara za PC na svijetu, tužen je za 656 milijuna funti zbog toga što je pretjerano naplaćivao igre gejmerima u Velikoj Britaniji, njih 14 milijuna. 'Valve namješta tržište i iskorištava britanske igrače', rekla je aktivistica za digitalna prava Vicki Shotbolt, koja je pokrenula slučaj.

Tužba, podnesena Žalbenom sudu za tržišno natjecanje u Londonu, optužuje Valve za 'isključivanje' konkurencije na tržištu igara za PC te tvrdi da 'prisiljavaju' izdavače igara da prihvate takozvane obaveze pariteta cijena, sprječavajući prodaju naslova po nižim cijenama na konkurentskim platformama.

Shotbolt kaže da je to omogućilo Steamu da naplaćuje 'pretjeranu proviziju do 30 posto', zbog čega potrošači u Ujedinjenom Kraljevstvu previše plaćaju za kupnju računalnih igara i dodatnih sadržaja.

Riječ je o kolektivnoj tužbi, što znači da jedna osoba ide na sud u ime veće grupe ljudi. Shotbolt, koja optužuje Valve za kršenje zakona o tržišnom natjecanju UK-a najmanje šest godina, kaže da podnosi tužbu 'kako bi zaustavila ovo nezakonito ponašanje i pomogla ljudima da vrate ono što im se duguje'.

Prema VG Insightsu, Steam je ostvario rekordnu prodaju u 2023. generirajući preko devet milijardi dolara globalnog prihoda. Tužbu podupire pravna tvrtka Milberg London LLP, a koja pokreće grupne tužbe protiv velikih tvrtki. 'Zakon o tržišnom natjecanju postoji da bi zaštitio potrošače i osigurao pravilno funkcioniranje tržišta', rekla je Natasha Pearman, partnerica u tom odvjetničkom uredu.

'Kada ne rade ispravno i potrošači su oštećeni, kolektivne radnje ove vrste potrošačima daju glas i način su pozivanja na odgovornost velikih tvrtki, poput Valvea.' To je zasad zadnja u nizu kolektivnih tužbi protiv velikih tech firmi. Druge tužbe podnesene Žalbenom sudu za tržišno natjecanje tražile su odštetu od Facebooka, Googlea i Sonyja, piše BBC.