POLUDJELI ZA SATRUDIJOM

Prodajte stari iPod Classic za tisuću dolara!

22.12.2014 u 07:55

Bionic
Reading

Imate li doma ladicu u koju slažete 'gadgete' koje je pregazilo vrijeme? Ladicu u kojoj se nalaze stare Nokije, neupotrebljivi kompjutorski kablovi te izgrebani mp3 playeri? Ako kojim slučajem među tom starudijom pronađete još uvijek iskoristivi iPod Classic, trenutno ga na eBayu ili Amazonu možete prodati za cijenu koja je duplo veća od one po kojoj ste isti iPod platili prije par godina

U rujnu ove godine na dugoočekivanoj presici gospodin Tim Cook je najavio novu, šestu verziju iPhonea i premijernu inačicu Apple Watcha. No, ono što se nije spomenulo na tom predstavljanju je činjenica da se stari iPod Classic prestaje proizvoditi.

Tri mjeseca nakon objave kako iPod Classic odlazi u ropotarnicu povijesti, posljednje verzije (šesta i sedma) tog kultnog mp3 playera na eBayu i Amazonu dosegle su nenormalne cijene. Najjeftinija verzija spravice koja se prije pet godina prodavala za tristotinjak američkih dolara trenutno se na Amazonu može kupiti za 450 dolara, s time da pojedini primjerci koštaju tisuću dolara!

Rabljene verzije šeste generacije iPod Classica ipak su 'razumnijih' cijena – koštaju svega 250 dolara.


U čemu je stvar? Posljednja, šesta generacija iPod Classica imala je 80, 120 i 160 gigabajta memorije, što je duplo više od posljednjeg proizvedenog iPod Toucha, varijante koja bi trebala zamijeniti seriju Classic. Štoviše, čak ni memorijski kapacitet posljednje generacije iPhoneova nije blizu iPod Classicu – iPhone 6 dobiva se u varijanti od 16, 64 i 128 GB.

Šesta generacija Classica izrađena je za glazbene 'freakove' i one koji uza sebe žele imati prenosivu glazbenu knjižnicu. U svakom momentu korisniku iPod šestice dostupno je oko 40 000 pjesama, što je količina podataka koja je nedostižna ostalim Appleovim 'gadgetima'.

Prodajte stari iPod Classic za tisuću dolara!

Na pitanje zašto su ga prestali proizvoditi, Tim Cook je izjavio kako je 'hardware' iPod Classica više nemoguće nabaviti, a redizajn bi koštao previše da bi se taj model spasio. Stoga su čelnici Applea u rujnu ove godine odlučili prekinuti proizvodnju serije koja je na tržištu još od davne 2001. godine.

Također, gospoda iz Applea pretpostavljaju kako će se glazboljupci u budućnosti okrenuti 'streaming' platformama ili raznim 'cloudovima' na koje će stavljati svoju 'glazboteku'.

Ono što se ovdje prešućuje je činjenica da se i jedna i druga varijanta plaćaju. Spotify možda ima 20 milijuna pjesama u svojoj ponudi, no 120 ili 160 GB glazbe je sasvim dovoljno da zadovolji glazbene potrebe većini ljudi.

Stoga, prekopajte po starim ladicama. Možda ćete upravo tamo pronaći idealni božićni poklon...