NIJE PUNO

Prodaje se prvi proizvedeni Koenigsegg One:1 Cijena? Prava sitnica!

16.12.2016 u 06:42

Bionic
Reading

Automobil je služio kao razvojni primjerak, a nakon što je bio oglašen nekoliko puta u posljednjih dvanaest mjeseci ovaj monstrum ponovno je u prodaji po fantastičnoj cijeni, više nego dvostruko većoj od one po kojoj je prodavan kao nov

Koenigsegg One:1 proizveden je u samo šest primjeraka, a sad se prodaje sedmi.

Odnosno prvi - i ne, nije pogreška: riječ je o razvojnom modelu s brojem šasije 00, a služio je za šest osnova za šest proizvedenih primjeraka.

Ovaj automobil je prošao 11.426 kilometara, a riječ je o modelu One:1 koji je bio izložen 2014. na Geneva Motor Showu.


Koristili su ga Christian von Koenigsegg i njegov tim kao primjerak za razvoj tehnologija kao što su aktivno podvozje i aerodinamika te 3D printanog turbopunjača promjenjive geometrije od titana.

To je još uvijek najbrži proizvedeni automobil (maloserijski, naravno) koji je ostvario najbolje vrijeme staza u Suzuki i Spa Francorchampsu zahvaljujući svojih 1.360 KS i 1.371 Nm okretnog momenta, što mu omogućava ubrzanje od 0 do 400 km/h otprilike 20 sekundi i maksimalnu brzinu od 450 kilometara na sat.

Cijena? Prava sitnica - šest milijuna dolara, odnosno više od dvostruko od 2,85 milijuna, kolika je cijena novog automobila, ali opet manje od 7,4 milijuna, koliko je aukcijska kuća SuperVettura tražila za njega početkom godine.