KREĆE OD 30. RUJNA

Problemi zdravstvenog i građanskog odgoja rješavat će se u hodu?!

04.09.2012 u 11:48

Bionic
Reading

Novi, pojačani zdravstveni odgoj u osnovnim i srednjim školama, kojim će se uvesti i više obrazovanja o odgovornom spolnom ponašanju, krenut će od 30. rujna, a sve što je potrebno za njegovo provođenje bit će do tada spremno, izjavio je doc. dr. sc. Dubravko Lepušić s Klinike za ginekologiju i porodništvo Sveučilišne bolnice Sestara milosrdnica u Zagrebu

Dr. Lepušić, član stručnog povjerenstva koje je zajedno s Agencijom za odgoj i obrazovanje radilo na projektu, kaže da će ove godine u fokusu biti zdravstveni odgoj te posebno građanski odgoj koji će se eksperimentalno provoditi u 12 škola, a potom kroz godinu ili dvije uvesti u sve škole. On bi trebao biti implementiran kao izborni predmet u sedmom i osmom razredu, a u prvom i drugom srednje kao obavezni.

Dosadašnji nije dao dobre rezultate

Zdravstveni odgoj nije nova stvar, kaže Lepušić, no od ove godine on će biti drukčiji, pojačan jer su analize pokazale da dosadašnji nije dao dovoljno dobre rezultate. 'Zdravlje djece nije nam zadovoljavajuće. Imamo previše pretilosti, djeca počinju rano pušiti i piti alkohol, a imamo problema i s ovisnostima o opijatima', rekao je naš sugovornik.

Kao što je MZOŠ već najavio, zdravstveni odgoj će se predavati kao dio prirode i društva, biologije, tjelesne i zdravstvene kulture, psihologije te kroz sat razredne zajednice u trajanju do 12 sati, i to kroz četiri modula koji su usklađeni s dobi djece: 'Živjeti zdravo', 'Prevencija ovisnosti', 'Prevencija nasilničkog ponašanja' te 'Spolna/rodna ravnopravnost i odgovorno spolno ponašanje'. Djeca i adolescenti će tako učiti kako se zdravo hraniti, koliko je tjelesna aktivnost važna za zdravlje, ali i o alkoholu i mladim vozačima te SMS nasilju koje postaje sve veći problem u društvu.

'Naglasak neće biti samo na informacijama, već i na stjecanju navika i primjeni znanja', ističe dr. Lepušić koji smatra da je projekt dobro pripremljen.

I kadrovi i materijali su uglavnom spremni

'Naši učitelji su svih ovih godina uz inicijalno obrazovanje dodatno obrazovani, a za ostvarenje programa razrednici će se po potrebi posebno pripremati. Određene teme za koje razrednici neće biti kompetentni jer su različitih profila obrazovanja pokrivat će učitelji biologije ili psihologije, a ako ni oni nisu kompetentni, imat ćemo stručne suradnike koji su liječnici školske medicine', kaže naš sugovornik.

Lepušić objašnjava da je rok 30. rujna određen kako bi se razrednicima dalo dovoljno vremena da obave druge važne poslove koji ih uobičajeno očekuju početkom godine:

'Uvedenih 12 sati razrednici će autonomno moći rasporediti tijekom godine. Te dodatne sadržaje inkorporirat će s već postojećim sadržajima razrednika. Plan će biti objavljen na stranicama MZOŠ-a do 30. rujna. Razrednici će zajedno s ravnateljima odlučivati kada će organizirati sudjelovanje potrebnih stručnih suradnika.'

Materijali su uglavnom spremni, 70-ak posto već postoji u predmetima, a dodatni će biti vrlo jasno definirani do 30. rujna, s jasnim uputama kako ih realizirati. Oni će biti objavljeni na stranicama Agencije za obrazovanje i odgoj, a razmišlja se i o tiskanju vodiča:

'Povjerenstvo će procijeniti jesu li predavačima potrebna dodatna stručna usavršavanja. Situacija će se kroz ovu godinu kontinuiramo pratiti, a ljudi se educirati.'

Je li sve trebalo bolje pripremiti?

No neki hrvatski stručnjaci smatraju da situacija u suvremenom društvu traži da se spolnom i građanskom odgoju posveti više pozornosti, da je 12 sati godišnje premalo, osobito fragmentirano raspoređeno, te da je ovaj projekt trebalo bolje pripremiti i razraditi u kvalitetnim priručnicima i drugim materijalima, pa tek onda uvesti. Ipak, većina se slaže da je dobar te da je njime osiguran potreban kompromis kako se ne bi uzbunili Crkva, konzervativne udruge poput Grozda i dio roditelja, dok je istovremeno ostvarena ključna intencija. U svakom slučaju treba ga pozdraviti, a organizatorima zaželjeti da ga uspiju kvalitetno provesti, za što nemaju još puno vremena.