HAK UPOZORAVA

Pripremite se za gužve u prometu za Tijelovo

03.06.2015 u 11:59

Bionic
Reading

Zbog blagdana Tijelova, koji ove godine pada na četvrtak 4. lipnja, Hrvatski autoklub očekuje pojačan promet već u srijedu, 3. lipnja, tijekom prijepodneva u gradovima te na prigradskim cestama, ali i na glavnim cestovnim pravcima, osobito na A3 Bregana-Lipovac u smjeru istoka

U poslijepodnevnim satima promet će jačati i na graničnim prijelazima osobito iz smjera Slovenije (Macelj, Bregana, Goričan, Rupa, Pasjak, Kaštel i Plovanija) te na ostalim autocestama: A2 Zagreb-Macelj, A4 Zagreb-Goričan kao i na A1 i A6 Rijeka-Zagreb u smjeru juga, odnosno mora.

Najveće gužve osjetit će naplatne postaje autocesta Zaprešić, Lučko, Zagreb-istok i Sveta Helena. Povremeno gust promet očekuje se i na državnim cestama D1 između Zagreba i Karlovca.

Posljednjeg dana produženoga vikenda pojačan promet bit će tijekom cijelog dana, a osobito u poslijepodnevnim i večernjim satima u nedjelju, 7. lipnja, na svim glavnim cestovnim pravcima. U popodnevnim satima gužve i čekanja očekujte u smjeru Zagreba na naplatnim postajama Zagreb-istok (A3) i Lučko (A1), kao i na naplatama Sveta Helena (A4), Zaprešić i Trakošćan (A2).


Tijekom vikenda gust promet bit će na Istarskom ipsilonu (od Buja do granice i od Pule do Vodnjana), na Jadranskoj (posebice od Omiša do Kaštela) i D1, Ličkoj magistrali (uglavnom od Korenice do Karlovca). Kao i od Makarske rivijere na dionici ceste Dubci-Šestanovac, odnosno prema autocesti A1.

HAK-ovci posebno upozoravaju putnike na radove zbog kojih su moguće gužve i kolone. Na autocesti A4 Zagreb-Goričan, vozi se suženim kolnikom od naplate Sveta Helena do čvora Sveta Helena, kao i na zagrebačkoj obilaznici (A3) na čvoru Jankomir u smjeru istoka. Na drugom dijelu zagrebačke obilaznice (A3) na mostu Sava radovi bi trebali biti završeni u ranim poslijepodnevnim satima u srijedu, 3. lipnja.

Zbog oštećenja kolnika za sav promet zatvorena je i državna cesta između Đurmanca i Krapine (DC1).

Zbog blagdana Tijelova, zabrana za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona bit će u srijedu, 3. lipnja od 15 do 23 sata i na sam blagdan, 4. lipnja od 14 do 23 sata.

Zabrana se odnosi na važnije državne ceste: D8 (Jadranska magistrala), D9 (Metković-Opuzen), D21 (Kaštel-Kanfanar), D23 (Žuta Lokva-Senj) i drugima, pa se na tim cestama očekuje i nešto protočnija vožnja.

Kako bi izbjegli gužve i dnevne vrućine, najbolje je krenuti u ranim jutarnjim satima, odnosno tijekom noći. Na put krenite odmorni i ponesite dovoljno tekućine (voda, čaj, negazirani sokovi) i hrane. Nađete li se u koloni ili prometnom čepu, strpljivo pričekajte dok se promet ne raščisti.

Prije putovanja provjerite ispravnost vozila (prekontrolirati tlak u pneumaticima, stanje akumulatora, razinu ulja i drugih tekućina i drugo). Mi preporučamo i da napunite mobitele i druge elektroničke uređaje.

Za slučaj kvara ili drugih problema s vozilima, možete zatražiti pomoć HAK-a na broj 1987. Kontaktni centar Hrvatskog autokluba stoji na usluzi svim vozačima u dane blagdana. Na drugom programu Hrvatskog radija kao i na mnogim lokalnim radijskim postajama možete čuti trenutno stanje u prometu, a možete ga i pročitati na internetskoj stranici www.hak.hr, odnosno na HAK-ovoj aplikaciji za pametne telefone