TEHNO SAVJETI

Ovo ne biste trebali raditi dok punite smartfon

15.05.2023 u 15:15

Bionic
Reading

Ako želite produljiti vijek trajanja baterije vašeg smartfona, punjenje mobitela izvan maskice nije loša ideja - pogotovo u nadolazećim toplijim mjesecima

Pametni se telefoni napajaju uz pomoć litij-ionskih baterija čija učinkovitost, što god vi radili, s vremenom opada. Ako vam se ne kupuju nove baterije i iz ove koju imate želite izvući apsolutan maksimum, postoji jedan trik koji bi vam mogao pomoći.

Ako dugo punite mobitel ili ga ostavite da se isprazni do kraja i tek ga onda spajate na punjač, to utječe na vijek trajanja baterije. Jedan od najučikovitijih načina na koji ćete smanjiti propadanje baterije je da reducirate pregrijavanje, piše IFLScience.

Apple, primjerice, upozorava da korištenje iOS ili iPadOS uređaja na visokim temperaturama može utjecati na skraćivanje trajanja baterije, što znači da iPhone (i ostale uređaje) ne ostavljate u automobilu parkiranom na suncu. Poželjna temperatura okoline za rad smartfona je između 0 i 35 Celzijevih stupnjeva.

Izvor piše da na povećanje temperature također mogu utjecati neke maskice. Ako primijetite da je vaš telefon iznimno topao pri punjenju, skidanje maskice bi vam moglo pomoći, zaključuje IFLScience.