YOGVENTURES!

Prikupilli pola milijuna dolara na Kickstarteru pa sve izgubili

23.07.2014 u 14:44

Bionic
Reading

Jedan projekt iza kojeg stoji ekipa YouTubera nazvanih The Yogscast je prikupio 567 tisuća dolara u sklopu Kickstarter kampanje održane još 2012. godine. Dok za takve 'crowdfunding' kampanje uvijek postoji mogućnost 'nestanka', koliko često one s ovolikim iznosom nestaju i što je u ovom slučaju bio razlog nestanka saznaje stranica Kotaku

Naziv projekta je Yogventures!, a ekipa ga je svojevremeno nazvala 'igrom koju ste oduvijek željeli'. Pola milijuna dolara i dvije godine kasnije - projekt je otkazan. Developeri su nedavno objavili kako su otkazali naslov, a svi koji su podržali projekt novac neće dobiti nazad.

Yogscast ekipa je vrlo popularna na YouTubeu, uz sedam milijuna pretplatnika na YT kanal, a uglavnom rade materijal vezan za Minecraft i World of Warcraft. Kotaku piše kako su s vremenom i rastom popularnosti postali prava kompanija, s vlastitim forumima, trgovinom i pripadajućim materijalom.


Yogventures! je podržalo više od 13 tisuća ljudi, a budući da niti jedan iz Yogscast ekipe nije bio developer, za kodiranje je bio zadužen tim iz Winterkewl Gamesa. Čini se kako su već u tom trenutku postojale naznake da je projekt bio preambiciozan. Najave su davali Yogscastovci, a ne developeri...

Igra je došla čak do beta verzije, a opći dojmovi su bili ok, iako je projekt napredovao vrlo sporo uz brojne odgode. Početkom ove godine tim iz Winterkewla je ostao tih, bez ikakvih najava i novosti. Osnivač tog razvojnog studija je nedavno otkrio kako je ugasio kompaniju i prepustio razvoj Yogscastu, da je samostalno uložio 25 tisuća dolara u projekt i da ga je on koštao braka. Nedugo nakon, Yogscast ekipa je javila da je projekt propao u potpunosti.

Na Kickstarter stranici je napisano na što je točno trebalo biti potrošeno pola milijuna dolara, no i tu su nastupile nevolje. U jednom trenutku počelo je međusobno 'upiranje prstima' u krivce - no ono što je sasvim jasno jest da je projekt mrtav, a pola milijuna dolara koje su pružili ljubitelji projekta je zauvijek iščezlo. Više detalja je moguće pročitati na stranici Kotaku, gdje jednostavno savjetuju - pazite koliko novca ulažete u Kickstarter projekte.