POČETAK NOVOG DOBA

Prije deset godina Jobs je promijenio svijet prijenosnih računala

16.01.2018 u 12:59

Bionic
Reading

Steve Jobs je MacBook Air predstavio tako što ga je izvadio iz tanke koverte.Bilo je jasno kako svijet prijenosnih računala od tog trenutka više neće biti isti

'Ovo je najtanje notebook računalo na svijetu', rekao je Steve Jobs predstavljajući MacBook Air prije deset godina. 

Appleovo događanje Macworld bilo je posebno te 2008. godine. Održano je tek nekoliko dana po završetku sajma Consumer Electronics Show i nakon što je Bill Gates rekao 'zbogom' Microsoftu. 

Jobs je MacBook Air predstavio tako što ga je izvadio iz tanke koverte. Publika je bila vidno iznenađena koliko je malen i tanak bio. Takav laptop do tada još nismo imali prilike vidjeti. Bilo je jasno kako svijet prijenosnih računala od tog trenutka više neće biti isti. 

Tanji od najtanjih

Appleovi suparnici imali su u to vrijeme tanke i lagane laptope u ponudi. Ali, svi su bili tanki oko tri-četiri centimetra, težili oko 1,3 kilograma te imali zaslone dijagonale osam ili 11 inča (20,3 ili 27,9 centimetara). Većina nije imala punu tipkovnicu. 

MacBook Air je u najdebljem dijelu bio tanji od najtanjeg dijela Sonyjevih modela iz serije TZ, što su tada bili među najtanjim prijenosnicima na tržištu. Bio je to impresivan inženjerski pothvat koji je nagovijestio novu eru laptopa. 

Apple je izbacio CD pogon i niz ulaza te u MacBook Air ugradio trackpad osjetljiv na više dodira odjednom i SSD memoriju. Imao je tek jedan ulaz za USB 2.0 te ulaze za mikro DVI i slušalice. 

Deset godina MacBook Aira Izvor: Profimedia / Autor: NN

Iako je bio minimalistički, MacBook Air nikako nije bio jeftin: osnovni model koštao je 1.799 američkih dolara, što bi i danas bilo skupo.

Trebale su proći godine prije no što su proizvođači laptopa s operativnim sustavom Windows uhvatili korak s revolucionarnim Appleovim modelom. Tek prije koju godinu uspjeli su ga nadmašiti dizajnom i zaslonom, specifikacijama i trackpadovima. 

Apple još uvijek prodaje MacBook Air po početnoj cijeni od 999 američkih dolara. Dosad su odbijali redizajnirati ga kako bi se bolje nosio s Microsoftovim Surfaceom, Dellovim XPS-om 13 i drugim suparnicima. Umjesto toga ponudili su MacBook sa zaslonom dijagonale 12 inča (30,4 cm), ali taj model nije ostavio ni približno tako snažan dojam.

Možda nas Apple iznenadi s novim, nadograđenim modelom MacBook Aira, ali to se ne čini izvjesnim. Postojeći model nije bio nadograđen gotovo tri godine. Reklo bi se kako broji svoje posljednje dane, piše Verge.

  • +3
Najbolje stvari koje je Apple ikad izdao Izvor: Pexels / Autor: Pexels