UKLJUČITE SE I VI

Prijave za Sat kodiranja ruše rekorde

30.11.2016 u 12:49

Bionic
Reading

Za Sat kodiranja (Hour of Code), globalni projekt koji će biti održan od 5. do 11. prosinca, dosad se prijavilo 150 hrvatskih škola. Prošle godine u isto vrijeme bilo ih je 80

'Već sada je broj prijavljenih škola dvostruko premašio prošlogodišnji broj, a prema iskustvima iz prethodnih godina, znamo da se najveći broj škola i volontera prijavljuje u tjednu Sata kodiranja. Uvjeren sam da ćemo ove godine značajno premašiti brojku od 200 uključenih škola. Pozivam škole, volontere i pojedince da se uključe u ovaj projekt.

Bitna je samo volja i malo vremena. Dovoljno je na web stranici pročitati upute i svaka osoba, bez obzira što nije informatički stručnjak, može održati radionicu', poručio je Bela Ikotić, tajnik nevladine udruge Osijek Software Cityja, nositelja projekta za područje Hrvatske.

Najviše škola prijavilo se u središnjoj Hrvatskoj i Slavoniji dok je manji broj škola prijavljen u Istri i Dalmaciji. Predviđa se da će globalno u projektu sudjelovati deseci milijuna učenika u preko 180 zemalja.

U školama su glavni pokretači održavanja ovih radionica većinom profesori informatike. Ako se još niste prijavili, možete to učiniti putem stranice Hour of Code. Zatražite li, možete dobiti pomoć volontera.


Ove godine se u projekt, koji u Hrvatskoj vodi nevladina udruga Osijek Software City, a globalno i lokalno ga podržava Microsoft, uključilo 15 nevladinih udruga. Prošle godine bilo ih je manje od 10. Priključilo se i Visoko učilište Algebra koje će putem Digitalne akademije održati niz radionica i obuhvatiti preko 300 učenika.

U pojedine radionice uključit će se i poznate osobe iz političkog i gospodarskog života, kako bi prenijele osnovnu ideju o jednostavnosti učenja o programiranju te o potrebi upoznavanja djece s tehnologijom i vještinama potrebnim za zanimanja budućnosti tj. zanimanja u IT industriji.

Učenici će nova znanja stjecati kroz aplikaciju za kodiranje koja koristi prepoznatljivo okruženje Minecrafta. Microsoft i Code.org su kreirali besplatan online vodič za učenje o programiranju/kodiranju Minecraft Hour of Code Designer