TEST

Prestigio GeoVision 450 – snalažljivi vodič

27.01.2009 u 10:00

Bionic
Reading

Padom cijena GPS uređaji postaju sve popularniji odabir ljudi koji često putuju i još češće se gube ili troše puno vremena pronalazeći ispravnu adresu

Prednosti GPS-a višestruke su; osim što često zna izabrati alternativnu, kraću rutu te time skratiti put, noviji uređaji, pa tako i naš Prestigio GeoVision 450 koji smo imali na testu, nude brojne mape te funkcioniraju izvan granica Lijepe Naše. Testni uređaj tako je došao s kompletnim kartama istočne i zapadne Europe te Rusije. Premda mi za vrijeme testa nismo išli dalje od Slovenije, ono što smo imali prilike vidjeti, više nas je nego ugodno iznenadilo.

Sustav će tako prilikom odabira rute omogućiti selekciju putova, odnosno želite li najkraći put koji uključuje autoputove ili onaj koji neće uključivati autoputove te ujedno cestarine. Ovo nam je posebice dobro došlo na putu do Maribora kada nismo željeli kupiti slovensku vinjetu. Sustav je u trenutku izračunao rutu, a nismo ga pretjerano uspjeli zbuniti ni prilikom silaska s rute kada nas je, umjesto na autoput natjerao da se vratimo na zadanu rutu.

Osim brojnim mapama koje uz imena prometnica sadrže i druge podatke poput dopuštene brzine, benzinskih postaja i važnijih građevina i spomenika, sustav je obogaćen vrlo intuitivnim i preglednim sučeljem koje posao unošenja destinacije čini igrarijom. Tu je i 3D softver koji pogled na mapu čini dojmljivijim iskustvom. Sam ekran ravnomjerno je osvijetljen te ima dijagonalu od 4.3 inča te razlučivost od 480 x 272 točkica. Kut gledanja je izvrstan, a vidljivost je vrlo dobra čak i pri jakom svjetlu. Nažalost, nismo bili pretjerano zadovoljni trajanjem litij-polimerske baterije 1.000 mAh, koja u najboljem slučaju izdrži nešto više od dva i pol sata.

Zato je tu standardno punjenje putem 12-voltnog izlaza za upaljač, a Prestigio GeoVision 450 također nudi i opciju punjenja baterije preko USB-a, što znači da će povući energiju i iz vašeg laptopa. Tijekom vožnje, nismo primijetili češća gubljenja signala kada je uređaj bio na pristojnoj udaljenosti od krova automobila, ipak Prestigio za GeoVision 450 nudi i vanjsku antenu za sve one koji ne žele da im uređaj zaklanja pogled na cestu.

GeoVision 450 raspolaže bazom glasovnog upravljanja od trideset različitih jezika uključujući i hrvatski. Sustav je vrlo razgovijetan i pravodoban u izdavanju naputaka, tako da nam se nijednom nije dogodilo da promašimo ulicu ili skretanje.

Memorija GeoVision 450 može se proširiti putem memorijske kartice Secure Digital kapaciteta do osam gigabajta. Uređaj je također sposoban reproducirati fotografije s memorijske kartice, kao i glazbu u mp3 obliku ili videoisječke.

Šezdeset i četiri megabajta interne memorije dovoljno je za pospremanje češćih ruta, no za bilo što ozbiljnije trebat će nabaviti SD karticu. GeoVision 450 kod nas stoji 1549 kuna, a Prestigio uz njega nudi dvogodišnju garanciju.

Ključne karakteristike:
iGO 8 navigacijski softver
Glasovne naredbe na preko trideset jezika
Points of interest (POI)
4.3" TFT zaslon osjetljiv na dodir, razlučivosti 480 x 272 pixela
1,000 mAh Li-polymer baterija

Ustupio: Asbis