NOVE TEHNOLOGIJE

Preklopni ekrani budućnosti mogli bi koristiti dijamantno staklo

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 20.01.2020 09:41
  • Objavljeno 20.01.2020 u 09:41
tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Savitljivo staklo je jedan od najvećih snova proizvođača preklopnih smartfona. Koringov konkurent tvrdi da rješenje ove dileme leži u jednom od najtvrđih materijala na Zemlji

Savitljivo staklo je, bez ikakve dvojbe, tehnološko rješenje koje bi moglo promijeniti mobilnu industriju. Danas svjedočimo plastičnim ekranima koji su skloni ogrebotinama te su osjetljiviji od tvrdog stakla. Bez neke vrste zaštitnog materijala telefon i njegov hardver puno su podložniji mehaničkim oštećenjima uzrokovanima vodom, prašinom i konačno - ključevima. Samsung je upravo to iskusio iz prve ruke kada je prvu verziju Galaxy Folda morao povući zbog osjetljivosti na oštećenja.

Preklopni smartfoni u 2020.

Kako stvari stoje danas, preklopni telefoni su skupi i osjetljivi na oštećenja, što znači da uvođenjem čvrstog materijala te probleme možemo na neki način riješiti.

Corning, tvorci Gorilla Glassa na ovogodišnjem su CES-u osoblju CNET-a predstavili staklo koje je dovoljno tanko da se savija bez lomljenja, no problem je što ga još razvijaju i što nije dostupan proizvođačima. Bez pouzdane zalihe stakla koje je dovoljno čvrsto da ne puca i dovoljno tanko da se može savinuti proizvođači imaju dvije opcije: čekati ili raditi s onim s čime raspolažu.

Što kaže konkurencija?

Materijal koji bi mogao konkurirati Gorilla Glassu je Miraj Diamond Glass, materijal napravljen od laboratorijski proizvedenih nano-dijamanata. Diamond Glass se sprejem nanosi na površinu i to u sloju od 100 nanometara. Diamond Glass može prekriti polimer (plastiku) ili komad neobrađenog savitljivog stakla. Riječ je o čvrstom materijalu koji je potpunosti savitljiv.

'Nano-dijamanti su savitljivi sami po sebi te mogu prekriti fleksibilno staklo' rekao je Adam Khan, osnivač i direktor Akhan Semiconductora, tvoraca Miraj Diamond Glassa.

'Riječ je o savitljivom premazu koji nanošenjem ne mijenja savitljivost ekrana' komentirao je.

televizori, prevoditelji...

Najbolji od najboljih: Izabrali smo najzanimljivije uređaje koje smo prošloga tjedna mogli vidjeti na CES-u

Pogledaj galeriju
10

Zašto ga nema već danas?

Khan je prvu komercijalnu iteraciju Diamond Glassa najavio još za CES 2017., no odgodio ga je zato jer je Akhan pokušao usavršiti formulu. Kompanija je 2019. zaobišla CES zato jer je dogovorila suradnju sa proizvođačem smartfona koji je njihov izum htio samo za svoje proizvode. Godinu dana kasnije, Diamond Glass se pojavio na CES-u, samo što nije bio spreman za komercijalnu uporabu - nešto što će, prema Khanu, biti ostvarivo 2021.

Konkretna konkurencija

Miraj Diamond Glass će, prema njegovom tvorcu, plasirati na tržište po konkurentnoj cijeni koja nije viša od one Gorilla Glassa. Nadalje, njegova primjena nije samo za ekrane preklopnih telefona, već i za njihova kućišta. Diamond Glass je oleofoban i hidrofoban, što znači da ne zahtjeva posebni premaz kao što je to slučaj kod Gorilla Glassa. Konačno, Diamond Glass jako dobro raspršuje toplinu te posredno produljuju život baterije.

U nedavnom razgovoru za CNET, Khan je naglasio kako se tržište materijalima mijenja te da njegova kompanija nakon usavršavanja proizvoda mora napraviti velik korak. Prema njemu, narudžba Diamond Glassa ne obuhvaća dovljno materijala za stotinjak ili tisuću telefona, već za milijune. Tim rečeno, kompanija će krenuti prema naprijed ako dobiju 'ozbiljnu ponudu'.

Nadamo se da će to biti uskoro.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!