WEB PREGLEDNICI

Najnoviji Microsoft Edge bliski je rođak Google Chromea - želite li ga isprobati?

16.01.2020 u 10:54

Bionic
Reading

Redizajnirani preglednik puno je kompatibilniji s modernim web stranicama te neizravno daje vjetar u jedra Googleovoj viziji interneta

Microsoft je prošlu godinu proveo 'usavršavajući' svoj preglednik Edge mijenjanjem njegove temeljne arhitekture te sada tvrde da je aplikacija dovoljno mala i kompaktna da postane privlačna širokom puku. Konkretno, kompanija je sredinom tjedna softver izvukla iz beta testiranja te ga nudi u sklopu web stranice za Microsoft Edge.

Podsjetimo, izvorni Edge bio je dio nastojanja modernizacije u sklopu koje je kompanija prestala koristiti kod izvornog Explorera, no rezultat je bio softver koji nije podržavao velik broj tadašnjih web stranica, što je značio da su ga korisnici počeli odbacivati. Nova verzija je, kako bi taj problem izbjegla, prešla na Chromium, Googleov otvoreni kod koji kompanija koristi za preglednik Chrome. Korištenjem Chromiuma Microsoft je riješio probleme s kompatibilnošću, a kako bi svima dao do znanja da je opet u utrci, pregledniku je dao novi logotip koji tehnički podsjeća na 'e' Internet Explorera.

'Najnoviji Microsoft Edge dosupan je za sve korisnike MacOS-a i Windowsa' napisao je Joe Belfiore, korporativni potpredsjednik Microsofta za operativni sustav Windows.

Dugoročne posljedice

Prebacivanje na Chromium, potez koji su već napravili Samsung, Brave, Vivaldi, Opera i mnogi drugi - Googleu daje snagu Googleovom reformiranju interneta. Svi ovi saveznici pomažu Googleu koji i dalje drži masivni utjecaj u usporedbi s konkurentima poput Firefoxa i Safarija. Unatoč malom udjelu tržišta preglednika koji je zauzimao stari Edge, činjenica je da ovom 'pobjedom' Chrome, odnosno Google, sve više pretvaraju internet u ono što njima najviše odgovara.

Ako pripadate većini, vjerojatno nećete primjetiti probleme s kompatibilnošću weba zato jer koristite Chrome. Chrome, kao što vjerojatno znate, dominira korisničkom bazom te ga trenutno koristi 64 posto korisnika interneta, nalaže Cnet.

televizori, prevoditelji...

Najbolji od najboljih: Izabrali smo najzanimljivije uređaje koje smo prošloga tjedna mogli vidjeti na CES-u

Pogledaj galeriju

Razlozi za selidbu

Edge, prema Microsoftu, nudi dodatnu dozu sigurnosti i privatnosti. On koristi sličan pristup kao Mozillin Firefox te pokušava blokirati listu poznatih pratitelja koji korisnike slijede dok su na internetu. Tehnologija je slična Appleovom sustavu za blokiranje koji je već prisutan u Safariju i Braveu. Google, kako bi konkurirao ostalima, povećava i svoje sigurnosne sustave, što znači da Edge mora dodati nešto 'ekstra' kako bi se izdigao iznad ostalih.

Microsoft, bar za sd, Edge planira plasirati poslovnim korisnicima - u područja gdje IT menadžeri cijene njegovu integriranost u Microsoftover alate za menadžment, kao i njegovu kompatibilnost sa starim stranicama koje su radile na Internet Exploreru. Aplikacija također nudi listu dokumenata iz Officea te integrira Bing pretragu koja jako dobro radi s Microsoftovim poslovnim paketom.

Početak integracije

Za nekoliko tjedana Microsoft će početi slati Edge prvim Windows Insiderima - ljudima koji testiraju Microsoftov nadolazeći softver prije konačne verzije - zajedno s nekoliko običnih potrošača putem usluge Windows Update.

'Za nekoliko tjedand počet ćemo seliti korisnike Windowsa 10 na novi Microsoft Edge, počevši s Insiderima u sklopu Release Previewa' rekao je Kyle Pflung, produkt menadžer za Edge. 'Poduzetnici i obrazovne ustanove neće dobiti automatsku nadogradnju'.

Kako stvari stoje, Microsoft će tijekom daljnjeg razvoja poboljšavati značajke preglednika koji će, među ostalim, moći raditi više stvari od reproduciranja Netflixa u 4K rezoluciji ili korekture PDF datoteka digitalnom olovkom. Aplikacija radi i sa touch barom na MacBooku Pro.

Velik zadatak

Prije nego što Edge bude spreman za sve korisnike, Microsoft će se trebati uvjeriti da je softver stabilan i da ima minimalnu količinu traženih značajki. Drugim riječima - mora biti dovoljno fleksibilan i učinkovit da u kratkom vremenu reagira na nove sigurnosne probleme.

Također će morati imati alate koji će omogućiti nadogradnju softvera svakih šest tjedana - tempo kojim Google nadograđuje Chrome. Ovaj tempo će biti puno intenzivniji od trenutih nadogradnji koje dolaze dvaput godišnje. Dobra strana priče je što korisnicima neće smetati ogromne nadogradnje, već će dobijati hrpu manjih.

Ako želite vidjeti novi preglednik u akciji i dati Microsoftu šansu, Edge možete skinuti u nekoliko verzija - Beta, Dev i Canary. Sve su dostupne na Microsoftovoj stranici posvećenoj pregleniku.