8 SITNICA

Pratite li ove savjete postat ćete majstor Google Diska

13.05.2014 u 15:57

Bionic
Reading

Svako malo Google Drive iznenadi s novim mogućnostima - početkom godine je to bila mogućnost praćenja svih izmjena u dokumentima smještenima u ovom cloud servisu, a mnoge od tih noviteta korisnici teško koriste do maksimuma - ili ih jednostavno ne znaju

Mashable je sastavio osam značajki Google Drive servisa, a koje će vam olakšati ne samo korištenje te usluge, već i života općenito - zahvaljujući jednostavnim trikovima koje možda niste znali.


1. Osim uobičajenog rezanja fotografija na Google Driveu, moguće je birati različite opcije i oblike - poput srca ili čak smajlića. Dovoljno je otvoriti sliku i kliknuti na Crop alat. Službeni Google Drive blog je sve objasnio u tančine

2. Jeste li znali da iskustvo korištenja Google usluga možete poboljšati i nadograditi različitim dodacima? Tu su Twitter, Translate, EasyBib i mnogi drugi - a kad god otvorite kakav dokument bit će vam dostupni nakon 'instalacije':

3. Mashable navodi i mogućnost praćenja svih izmjena u datotekama na Google Driveu, a o čemu smo pisali početkom godine

4. Znate li da možete vidjeti proteklih 100 revizija dokumenta? Dovoljno je kliknuti na File i potom na See revision history - kratica za to na Windows računalima je Ctrl+Alt+Shift+G.

5. Tablični kalkulator je doživio značajne izmjene krajem prošle godine, a koje će sasvim sigurno cijeniti svi ljubitelji tablica. Google Sheets je sad moguće koristiti i offline, a dokument će se osvježiti onaj tren kada se računalo spoji na internet.

6. Već smo spomenuli jednu tipkovničku kraticu (za pristup revizijama dokumenta), no ako želite saznati sve pritisnite dugme Shift i upitnik na tipkovnici. Google Drive će izbaciti listu svih kratica koje će vam ikad zatrebati za korištenje.

7. Prilagodite sadržaj tako da ga vide osobe koje vi želite - i to detaljno. Korisnici mogu odabrati žele li da netko ima samo pristup pregledu, izmjenama ili čak komentarima:

8. Da, vjerojatno već znate kako Gmail ne želi baratati porukama koje sadrže dodatke veće od 25MB, no jeste li znali da za to možete koristiti Google Drive? Kada god sastavljate poruku, kliknite na ikonicu Drivea i odaberite što god želite poslati.

Izvor: Mashable