AFERA PRISM

Pratili su na tisuće Appleovih korisnika

17.06.2013 u 15:56

Bionic
Reading

Apple je objavio da su od prosinca prošle godine američke vlasti poslale između četiri i pet tisuća zahtjeva za podacima korisnika njegovih usluga i uređaja, što obuhvaća između devet i deset tisuća korisnika

Takve su podatke, podsjećamo, prije koji dan objavili Facebook i Microsoft.

Iz Applea kažu da taj broj obuhvaća zahtjeve koje su poslale savezne, državne i lokalne vlasti te da su vezane za kriminalistička pitanja i nacionalnu sigurnost.

Najčešći su bili zahtjevi vezani uz policijske istrage, poput potrage za nestalom djecom i pacijentima s Alzheimerovom bolešću, kao i pokušaje prevencije samoubojstava, piše Guardian.

U divu iz Cupertina ustraju na tvrdnjama da je svaki zahtjev bio provjeren i da nisu bili automatski odobravani te da su vlastima davali najuži mogući odabri traženih podataka. Neke podatke nisu mogli dati jer ih ne pohranjuju (razgovori putem aplikacija iMessage i FaceTime ili pretraživanje mapa u Siri, recimo), a bilo je i zahtjeva koje su odbili.

Niz prozvanih tehnoloških tvrtki od američkih vlasti tijekom prošlog tjedna javno je zatražilo dozvolu za objavljivanje podataka o broju zahtjeva.

Koliko je tko dobio zahtjeva