AFERA PRISM

Prozvane tech tvrtke traže prekid šutnje o špijunskim zahtjevima

12.06.2013 u 14:38

Bionic
Reading

Ne bi li smanjile nastalu štetu, tvrtke prozvane u aferi PRISM od američkih vlasti traže dozvolu za objavljivanje zbirnih podataka o opsegu i dosegu zahtjeva vlasti za korisničkim podacima

Sve prozvane tvrtke i servisi više su puta zanijekali da su američkoj vladi omogućili neograničeni pristup podacima svojih korisnika, tvrdeći kako su predali samo podatke koje su bili zakonima obvezni te kako se nastoje opirati nalozima koje smatraju preopćenitima.

Kako piše Guardian, NSA je od Googlea, Microsofta, Yahooa, Twittera, AOL-a, PalTalka, Applea i Facebooka zatražila postavljanje sustava koji omogućuje kopiranje podataka pribavljenih na pravno utemeljen način na poslužitelje te obavještajne organizacije.

Zahvaljujući tome te tvrtke mogu tvrditi kako nisu dale izravan ili neizravan pristup obavještajcima i poricati kako su im ostavile otvorena stražnja vrata, kao i tvrditi kako su samo postupale u skladu sa zakonom.

Ne čudi što te kompanije nastoje minimalizirati razinu svoje upletenosti u djelatnosti kojima se bavio PRISM. Svima su korisnički podaci - zbog raznih razloga, mahom vezanih uz prihode od oglašavanja te prodaju proizvoda i usluga - važni za poslovanje, pa je zadnje što im treba da korisnici postanu paranoični oko dijeljenja osobnih podataka ili potraže servise na kojima će se osjećati manje izloženo.

Za Google, koji je lani ubrao 44 milijarde dolara (gotovo 260 milijardi kuna) od digitalnog oglašavanja, to je posebno osjetljivo pitanje. Njeni su čelni ljudi među prvima objavili kako su za operaciju PRISM prvi put čuli od medija, kao i da tvrtka nije masovno predavala vlastima podatke o svojim korisnicima.

Potonju tvrdnju žele dokazati objavljivanjem broja zaprimljenih zahtjeva koji su imali veze sa Zakonom o obavještajnom nadzoru u inozemstvu (Foreign Intelligence Surveillance Act, kraće FISA)

'Nemamo što skrivati. Brojke vezane uz Google jasno bi pokazale kako smo udovoljili daleko manjem broju zahtjeva nego što se tvrdi', kaže David Drummond, šef Googleove pravne službe u pismu upućenom državnom tužitelju Ericu Holderu i šefu FBI-ja Robertu Muelleru, objavljenom na Googleovu službenom blogu.

Microsoft je također od Ministarstva pravosuđa zatražio objavu podataka o tome što su sve predali obavještajcima. 'Dozvoljavanje veće transparentnosti pomoglo bi u boljem razumijevanju i raspravljanju o ovim važnim pitanjima', priopćili su iz Redmonda.

Twitter se oglasio putem vlastitog servisa, na kojem je njihov odvjetnik Alex Macgillivray objavio kako žele više transparentnosti oko zahtjeva za podacima koji se pravdaju razlozima vezanim uz nacionalnu sigurnost. Iz Facebooka su poručili kako žele dati cjelovitu sliku zahtjeva koje su primili od vlasti, kao i kako su na njih odgovorili.

Američki savezni zakon trenutno zabranjuje svima koji primaju zahtjeve vezane uz FISA-u da objavljuju informacije vezane uz zahtjeve temeljene na tom zakonu. Google, Microsoft i Twitter objavljuju izvješća u kojima navode koliko su zahtjeva vlasti zaprimili u različitim zemljama. U njih nisu uključeni oni vezani uz FISA-u i druge zahtjeve obavještajne zajednice. Facebook takvo izvješće zasad ne objavljuje.