ZA I PROTIV

Postoji li zaista 'šesto čulo'?

15.03.2012 u 13:25

Bionic
Reading

Iz Velike Britanije stižu loše vijesti za Veru Čudinu i njezine kolegice i kolege vidovnjake: Novo znanstveno istraživanje nije našlo nikakve dokaze koji bi potvrdili da su sposobnosti medija stvarne

Za skeptike to i nije neka vijest, međutim, rezultati su važni jer opovrgavaju jednu raniju studiju koja je prošle godine podigla veliku prašinu u znanstvenoj zajednici. U tom istraživanju, objavljenom u časopisu Journal of Personality and Social Psychology Daryl Bem, profesor na sveučilištu Cornell, predstavio je neke dokaze koji su navodno pokazali da bi neki oblici vanosjetilne percepcije mogli postojati.

Nije to bio ni prvi ni posljednji rad s takvim zaključkom. Primjerice, Gary Schwartz, profesor psihologije na Sveučilištu Arizona objavio je krajem 1990-ih da je našao dokaze o postojanju života nakon smrti. Zašto su se onda psiholozi širom svijeta toliko uzbunili?

Iz izjava nekih od njih može se zaključiti da je intenzitet njihovih reakcija na tragu poznate izjave Carla Sagana prema kojoj 'fantastične tvrdnje trebaju fantastične dokaze', a čini se da Bemovo istraživanje ni približno ne zadovoljava taj standard. Naprotiv, stručnjaci tvrde da je u njemu bilo ozbiljnih statističkih i metodoloških pogrešaka.

Otkriće se mora moći ponoviti

Budući da je temelj pravog znanstvenog otkrića mogućnost njegova ponavljanja, Stuart Ritchie sa sveučilišta u Edinburghu i njegovi kolege odlučili su provjeriti Bemove rezultate ponavljanjem njegovih eksperimenata.

Odabrali su najsnažnije od osam objavljenih potvrdnih otkrića. U Bemovu eksperimentu sudionici su navodno vremenski obrnuli uzrok i posljedicu. Njima je na ekranu računala nakratko prikazan popis 48 riječi, a potom su podvrgnuti testiranju pamćenja u kojem su trebali utipkati sve riječi kojih su se sjećali.

Nakon toga ponovno im je predstavljen nasumičan izbor 24 od prethodnih 48 riječi. Sudionici su radili neke vježbe s ovim riječima, a eksperiment je potom završen. Analizirajući rezultate testova pamćenja, Bem i njegovi kolege otkrili su da su studenti bolje zapamtili upravo one riječi koje su kasnije vidjeli u nasumičnom izboru, kao da su mogli vidjeti budućnost.

'To je slično kao da učite za ispit, potom polažete ispit, nakon toga ponovno učite ono što je bilo u ispitu i konačno dobijete bolju ocjenu iz testa', rekao je Ritchie za LiveScience i dodao: 'Možete shvatiti zašto nas je to iznenadilo.'

Nakon što je objavio rezultate svojeg istraživanja, Bem je na internetu postavio svoj program kako bi drugi znanstvenici mogli testirati njegove nalaze.

Ritchie i njegovi kolege psiholozi Richard Wiseman sa Sveučilišta u Hertfordshireu i Christopher French sa Sveučilišta u Londonu prihvatili su izazov i ponovili testove svaki na uzorku od po 50 sudionika. Rezultati su bili jasni.

'Nismo našli ništa', rekao je Ritchie.

Drugim riječima, u novim eksperimentima ponavljanje određenih riječi nakon testa memorije ni na koji način nije poboljšalo rezultate pamćenja sudionika.

U komentaru koji je objavljen u časopisu PLoS ONE, uz izvještaj Ritchieja i njegovih kolega, Bem kaže da jedno ponavljanje nije dovoljan dokaz da njegov eksperiment nije bio valjan. Usto kaže kako je moguće da su Ritchie, Wiseman i French, zato što su bili skeptični prema vidovnjačkim sposobnostima, nekako nenamjerno utjecali na svoje sudionike.

'To ne znači da neovisni istraživači ne mogu provjeriti vidovnjačke sposobnosti, već da eksperimentatore trebamo početi tretirati kao varijable u eksperimentu', objasnio je Bem.

No stručnjaci ističu da su računalne studije upravo tako koncipirane da onemogućuju utjecaj istraživača na sudionike testiranja.

Dokaz od milijun dolara

U svijetu ima cijelo mnoštvo koje tvrdi da ima neke nadnaravne sposobnosti. Još je više onih koji u njih vjeruju – oko 73 posto Amerikanaca vjeruje u neku nadnaravnu pojavu. Budući da mediji, vidovnjaci i iscjelitelji često dobro zarađuju na naivnosti svojih poklonika, bivši američki magičar skeptik James Randi utemeljio je Zakladu za obrazovanje James Randi (JREF), koja kroz dodjeljivanje nagrada i stipendija istaknutim znanstvenicima i studentima promovira kritičko razmišljanje. JREF također već godinama nudi nagradu od milijun dolara svakome tko uspije dokazati bilo kakve paranormalne pojave ili sposobnosti. Ispitanike testira neovisna komisija, a do današnjeg dana još nitko nije uspio proći ni preliminarne ispite vjerodostojnosti. Svi zainteresirani kandidati koji vjeruju da mogu dokazati paranormalne pojave mogu prijaviti na sljedeći link.