EVOLUCIJA

Postajemo li gluplji zbog tehnologije?

16.11.2012 u 09:30

Bionic
Reading

Tehnologija je u mnogočemu pojednostavila svakodnevni život i otklonila potrebu za pojedinim znanjima. No znači li to da zbog tehnologije čovječanstvo postaje sve gluplje?

Čovječanstvo bi u budućnosti moglo postati sve gluplje i to zahvaljujući sve naprednijoj tehnologiji, zaključak je znanstvenika objavljen u publikaciji Trends in Genetics.

Između dvije i pet tisuća gena odgovorno je za visoku inteligenciju ljudske vrste, a upravo su oni najosjetljiviji na promjene u okolišu.

Sve dostupnija tehnologija, koja pojednostavljuje život i eliminira potrebu za nekim znanjima, mogla bi utjecati na mutaciju tih gena i 'poglupljivanje' budućih generacija.

Znanstvenici ističu da je taj proces možda već započeo, ali će se prave posljedice vidjeti tek za stotinjak generacija.

Znači, sljedećih 3000 godina čovječanstvo je još sigurno, više-manje.

Doktor Gerald Crabtree sa Sveučilišta u Stanfordu za Yahoo je istaknuo da modernizacija i veća stopa preživljavanja utječu na smanjenje emocionalnih i intelektualnih sposobnosti ljudi.

No ističe i kako nije sve baš tako crno.

Uvjeren je da će do vremena kada genetske mutacije postanu vidljive medicina i znanost toliko napredovati da će u laboratorijima moći ispraviti svaki nedostatak.

Možda čovječanstvo neće oglupjeti preko noći, ali će izgubiti neke sposobnosti i vještine koje su ranije bile uobičajene. Poput, recimo, pamćenja telefonskih brojeva ili čitanja zemljopisnih karata.