OKONČAN PROJEKT EU

Pomorci dobili sustav učenja na daljinu

16.09.2013 u 16:34

Bionic
Reading

Pomorska škola Bakar uspješno je privela kraju EU projekt vrijedan 211 tisuća eura, koji koristi učenje na daljinu kako bi povećao konkurentnost budućih generacija pomoraca na tržištu rada

Projekt su zajednički proveli Pomorska škola Bakar, Srednja škola Ambroza Haračića iz Malog Lošinja, Hrvatska udruga poslodavaca i Sindikat pomoraca Hrvatske.

U sklopu projekta ostvarena je dodatna izobrazba učenika, realiziran sustav učenja na daljinu te informatizirane dvije učionice, po jedna u Bakru i Malom Lošinju.

'Cilj je ovog projekta da svi naši učenici i buduće generacije obrazovanih pomoraca koji izvršavaju najodgovornije poslove na brodovima dobiju konkretne vještine kojima će biti konkurentna snaga na domaćem i regionalnom tržištu', naglasio je Gordan Papeš, ravnatelj Pomorske škole Bakar.

U prvoj fazi educirano je nastavno osoblje pomorske struke. Izobrazba nastavnika održavala se dijelom na Pomorskom fakultetu u Rijeci, a dijelom putem online predavanja koja su organizirana u suradnji s tvrtkom Nexus (poznata po stranici Maritime Connector).

Nakon što su nastavnici položili ispite, u školama su provedene edukacije učenika kroz predavanja i vježbe na trajektima Jadrolinije. Izobrazbu je pohađalo 30 učenika iz Bakra i 15 učenika iz Malog Lošinja, koji su nakon položenih ispita dobili potvrdnice.

'Između ostalog, uspostavljena je bolja međusobna suradnja između škola na Malom Lošinju i u Bakru, a učenici su ostvarili potvrdnice kojima im raste konkurentnost na tržištu rada', istaknula je Jelena Bralić, ravnateljica Srednje škole Ambroza Haračića.

Kako bi aktualni i bivši učenici obiju pomorskih škola, ali i ostali pomorci, mogli jednostavno, bilo gdje u svijetu, provjeriti koje su novosti u obrazovanju pomoraca, ima li novih sadržaja, ili samo ponoviti gradivo koje su nekada učili u školi, bilo radi polaganja nekog ispita, ili radi nekog problema na brodu, bilo je potrebno realizirati sustav učenja na daljinu (LMS -Learning Management System) te educirati i osobe koje će pripremati edukativne sadržaje.

Edukaciju su održavali predavači iz tvrtke Aquilonis, Predrag Pale i Vesna Kezdorf. Radnu podlogu realizirala je tvrtka Citus, koja je u softver implementirala želje nastavnika te ih je u konačnici i educirala za korištenje LMS-a.

Nastavnici iz Bakra i Malog Lošinja su pripremili i na LMS postavili edukativne materijale pripremljene kroz proljeće i ljeto, a isti se mogu pogledati na stranicama bakar.e-pomorstvo.eu i losinj.e-pomorstvo.eu.

Kroz projekt je razvijeno 12 obrazovnih sadržaja, 12 nastavnika je osposobljeno za proizvodnju digitalnog sadržaja, a šest nastavnika je prošlo praktičnu obuku te steklo potvrdnice za održavanje međunarodno priznatih tečajeva za pomorce.

'Ovaj projekt je prvi korak u usklađivanju školskog programa s onim što se konkretno na tržištu rada traži', izjavio je Nenad Seifert, direktor riječke podružnice Hrvatske udruge poslodavaca

Informatizirane su dvije učionice, po jedna u svakoj školi. Ukupno je nabavljeno 28 računala, četiri laptopa i dva servera, kojima su opremljene učionice škola partnera u projektu.

Također je u obje škole, uz pomoć CARNet-a, pokrenut postupak podizanja brzine priključka na internet.