ODI2020

Pokusi, predavanja, kvizovi... Ruđerovci lansirali online izdanje Otvorenog dana Instituta

18.05.2020 u 11:18

Bionic
Reading

Znanstvenici Instituta Ruđer Bošković ove godine Otvoreni dan sele u domove i škole učenika i studenata. Pratite web stranicu događanja, te Facebook profil i YouTube kanal IRB-a i uključite se u pokuse, predavanja, kvizove i druženje online!

Lansiraju pokuse, znanstvene činjenice, kemijske formule! Objašnjavaju znanost iz kuhinje, upoznaju vas s virusima, algama. Astrofizičari otkrivaju kako istražuju magnetsko polje naše galaksije, mliječne staze. Molekularni biolozi otkrivaju kako uz pomoć određenih molekula RNA možemo 'utišati' pojedine gene, te nas vode u virtualnu šetnju laboratorijskom jedinicom, koja ima sigurnosnu zaštitu dva.

Online posjetitelji će se baviti i kemijom čvrstog stanja. Proučit će reakcije oksidacije i redukcije, kemijske procese koji su odgovorni za pretvorbu kemijske energije hrane u našim tijelima, ali i mnoštvo drugih procesa koji su doslovno svuda oko nas u svakodnevnom životu.

Uz pomoć znanstvenika istraživat će more zajedno, a vaše znanje ruđerovci će provjeriti u online kvizovima.

ODI2020: Dobrodošlica ravnatelja Smitha Izvor: Društvene mreže / Autor: Ruđerov interaktivni labos

S obzirom na to da je upravo 18. svibnja 1711. u Dubrovniku rođen glasoviti znanstvenik Ruđer Josip Bošković čije ime i nosi njihov institut, ne čudi da su ruđerovci izabrali baš ovaj datum za lansiranje online izdanja ODI2020.

'Pandemija koronavirusa cijelom je svijetu nametnula nove uvijete za rad. Tako sad održavmo online nastavu, online sastanke, online treninge, online druženja. Ljudi diljem svijeta pronalaze nove, kreativne načine kako donirati svoje vrijeme, znanje i stručnost', objašnjava dr. sc. David M. Smith, ravnatelj IRB-a..

'Rezultat neiscrpne kreativnosti i znanja jest i novi YouTube kanal IRB-a Ruđerov interaktivni labos gdje ćemo redovito objavljivati pokuse, predavanja, intervjue s našim znanstvenicima te druge popularno-znanstvene video klipove', kaže Smith.

Tijekom pandemije znanstvenici IRB-a već su pokrenuli nekoliko online projekata, aktivno su sudjelovali u pripremi i izradi dodatnih nastavnih materijala za osnovne i srednje škole te održavali online predavanja za studente. Tako su nastali projekti poput 'Male škole virusa', YouTube serijala 'Kako?Zašto?' te sada online izdanje Otvorenog dana IRB-a.

Dr. sc. Dragomira Majhen je molekularna biologinja u Laboratoriju za staničnu biologiju i prijenos signala Instituta Ruđer Bošković, gdje se bavi proučavanjem virusa Izvor: Društvene mreže / Autor: Ruđerov interaktivni labos

Zajednički cilj ovih projekata jest kroz serijal kratkih lekcija u formi zanimljivih i šarolikih animacija i videa na YouTube kanalu i društvenim mrežama široj publici približiti različite aktualno popularno-znanstvene teme te odgovoriti na brojna aktualna pitanja.

'Iako zbog pandemije koronavirusa ne možemo održati otvoreni dan na Institutu, to ne znači da se ne možemo zajedno družiti uz online predavanja, pokuse i kvizove. Potrudili smo se ponuditi kvalitetan sadržaj i nadamo se da će se svidjetiti našim online posjetiteljima. Također, nadamo se da ćemo potaknuti naše pratitelje da i sami naprave neko jednostavno istraživanje', istaknula je dr. sc. Dragomira Majhen, koordinatorica programa ODI2020.

Tradicija Otvorenih dana

Otvoreni dan najvažnija je i najpoznatija popularno-znanstvena aktivnost IRB-a, a ova tradicija seže još od 2004. godine. Manifestaciju je pokrenula pokojna dr. sc. Greta Pifat-Mrzljak, koja je svoj entuzijazam prenijela mlađim generacijama. U sklopu Otvorenih dana Institut je do sada ukupno posjetilo više od 40.000 posjetitelja. Uglavnom je riječ o učenicima osnovnih i srednjih škola, iz cijele Hrvatske ali i Bosne i Hercegovine.

'Cilj je ovog događanja popularizacija znanosti i motiviranje građana da, bez obzira na obrazovanje, status, godine, spol ili nacionalnost, znanosti pristupe hrabro i s velikom dozom znatiželje te tako doprinesu stvaranju pozitivnog svjetonazora o važnosti znanja i znanosti', naglašava ravnatelj IRB-a dr. Smith.