POČEO NATJEČAJ

Pokrenut zanimljiv studij 'Mediji u digitalno doba'

23.10.2013 u 13:49

Bionic
Reading

Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu pokreće prvi u Hrvatskoj poslijediplomski specijalistički studij iz područja medijskih i komunikacijskih studija – Mediji u digitalno doba (60 ECTS bodova)

Natječaj traje od 23. listopada do 6. studenog 2013. godine, a prijaviti se može putem mrežnih stranica Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagebu na kojima je dostupan i detaljan plan studija i popis kolegija u 2013/14 akademskoj godini.

Poslijediplomski specijalistički studij Mediji u digitalno doba odgovara na potrebu kritičke analize medija i profesionalnih medijskih praksi u kontekstu novih trendova koji se vide u razvoju medija i medijskih sustava u digitalno doba te s njima povezanih promjena koje se događaju u političkim i ekonomskim sustavima kao i u društvu u cjelini. Završeni studenti stiču naziv sveučilišnog specijalista medijskih i komunikacijskih studija.

Inovativni interdisciplinarni nastavni program studentima omogućava da doznaju o procesima konvergencije medija, o novonastaloj kulturi mreža, o procesima ubrzane komercijalizacije medija i konglomeracije medijskog vlasništva i njihovom utjecaju na nastanak novih hibridnih medijskih žanrova, pripovijedanja u digitalnom medijskom okruženju, te o načinima na koje se medijske publike nose s novim mogućnostima multikanalnog i multiplatformnog medijskog okruženja. Analizira se budućnosti radijskog i filmskog medija u digitalnom medijskom okruženju te promjene profesionalnih normi u novinarstvu i medijskoj produkciji. Isto tako, program obuhvaća i kolegije koji su posvećeni ekonomiji medija, medijskom pravu i upravljanju medijima.

Na studiju predaju najpoznatiji hrvatski stručnjaci u području medijskih i komunikacijskih studija i s njima povezanih disciplina - prof.dr.sc. Hrvoje Turković, prof.dr.sc. Ivan Padjen, prof.dr.sc. Zrinjka Peruško, izv.prof.dr.sc. Nikica Gilić, izv.prof.dr.sc. Marina Mučalo, izv.prof.dr.sc. Tena Perišin, izv.prof.dr.sc. Gordana Vilović, doc.dr.sc. Sanjin Dragojević, dr.sc. Aleksandra Uzelac, dr.sc. Krešimir Jurlin.

Poslijediplomski specijalistički studij Mediji u digitalno doba ključnim pitanjima pristupat će analitički i kritički te će omogućiti studentima da usvajanjem novih znanja steknu poboljšanu sposobnost upravljanja medijima, uredničkim i novinarskim procesima u digitalnom okruženju. Studij je namijenjen i onima koji se žele baviti znanstvenom analizom medija i komunikacije a znanja stečena na ovom studiju moći će nadograđivati nastavkom školovanja na nekom od doktorskih studija u Hrvatskoj ili inozemstvu.

Zainteresirani studenti dobit će priliku za suradnju u znanstvenoistraživačkim projektima Centra za istraživanje medija i komunikacije, te mogućnost pohađanja međunarodnog poslijediplomskog kursa na engleskom jeziku Comparative media systems. Uz odlično opremljene predavaone i kabinete te fakultetsku knjižnicu s relevantnim fundusom djela s područja medija i komunikacije, Studij će koristiti i Televizijski i Radijski studio, prostore i opremu Centra za istraživanje medija i komunikacije, te surađivati s Televizijom Student koja radi u prostorima Fakulteta.