CRVENI PLANET

Pogledajte video svih letova NASA-inog robotskog helikoptera Ingenuity

23.04.2024 u 14:36

Bionic
Reading

Pionirski robot uspostavio je tehnološke temelje za buduće letove nad površinom vanzemaljskih svjetova

NASA je podijelila video u kojem prikazuje sve letove marsovskog helikoptera Ingenuity. On je postao prvom letjelicom koja je postigla pogonski kontrolirani let na drugom planetu nakon što su je rotori ponijeli iznad površine Marsa u travnju 2021.

Izvor: Profimedia / Autor: NASA

Nakon uspješnog testnog leta, stroj nalik bespilotnoj letjelici izvršio je još 71 let te je prešao ukupnu udaljenost od 17,7 kilometara. Misija je završila u siječnju nakon što je teško slijetanje uzrokovalo oštećenje rotora te spriječilo ponovni let.

NASA-in video objedinjuje svaki od 72 leta, uključujući onaj u kojem je proveo najdulje vrijeme u zraku (let 12. - 169,5 sekundi), onaj najviši (let 61. - 24 metra, samo lebdenje), najbrži (letovi 62., 68. i 69. - 10 metara u sekundi), kao i najdalji (let 69. - 705 metara).

'Ingenuity je nadmašio očekivanja, vinuvši se više i brže nego što se prije zamišljalo', naglašava NASA u poruci uz video.

'Zamišljen kao tehnološka demonstracija koja ne bi napravila više od pet testnih letova u 30 dana, Ingenuity je na kraju letio više od 14 puta dalje od očekivane udaljenosti i zabilježio više od dva sata ukupnog vremena leta.'

Helikopter težak četiri kilograma i visok 48 centimetara na Mars je stigao s roverom Perseverance u dramatičnom slijetanju snimljenom videom visoke razlučivosti. Ingenuity je na kraju pomagao roverovoj misiji pružajući snimke iz zraka koje su stručnjacima na Zemlji omogućile mapiranje najsigurnijih i najučinkovitijih ruta.

Impresivno postignuće Ingenuityja utrlo je put NASA-inoj ambicioznoj misiji Dragonfly na najveći Saturnov mjesec, Titan. NASA će rasporediti mnogo veći dron - veličine malog automobila - koji će letjeti između istraživačkih lokacija u misiji koja će biti lansirana 2028. godine.