ISTRAŽIVANJE SVEMIRA

NASA otkrila zašto Voyager 1 šalje besmislice, možda ga mogu popraviti

08.04.2024 u 11:28

Bionic
Reading

Dio hardvera svemirske letjelice prestao je raditi, što je za posljedicu imalo slanje poruka koje nisu imale smisla

Nakon što je mjesecima kontroli misije slala neupotrebljive podatke, svemirska letjelica Voyager 1 mogla bi se vratiti u koliko-toliko normalni režim rada.

Naime, inženjeri američke svemirske agencije NASA-e otkrili su uzrok čudne anomalije i misle kako mogu riješiti problem.

Prema procjeni tima iz Jet Propulsion Laboratoryja, do slanja besmislenih podataka došlo je zbog oštećene memorije u sustavu podataka o letu letjelice (flight data system, FDS).

Točnije, sumnjaju kako jedan čip odgovoran za pohranjivanje dijela pogođenog dijela FDS memorije ne radi.

FDS prikuplja podatke iz Voyagerovih znanstvenih instrumenata, kao i inženjerske podatke o zdravlju svemirske letjelice te ih kombinira u jedan paket, kojeg potom šalje na Zemlju kroz jedan od podsustava sonde, jedinice za telemetrijsku modulaciju (telemetry modulation unit, TMU), u binarnom kodu.

FDS i TMU imaju problema u međusobnoj komunikaciji. Kao rezultat toga, TMU je slao podatke kontroli misije u ponavljajućem obrascu jedinica i nula.

NASA-ini inženjeri nisu posve sigurni što je pokvarilo FDS-ov memorijski hardver. Pretpostavljaju kako je čip ili pogodila energetska čestica iz svemira ili da je samo istrošen nakon 46 godina rada.

Traži se zaobilazno rješenje

Voyager 1 lansiran je 1977. godine, manje od mjesec dana nakon što je njegova sonda blizanac, Voyager 2, započela vlastito putovanje u svemir.

Sonda je krenula u međuzvjezdani prostor u kolovozu 2012., postavši prva letjelica koja je napustila heliosferu.

Problem s besmislenim porukama prvi put se pojavio u svibnju 2022. Inženjeri su riješili problem slanjem telemetrijskih podataka preko jednog od drugih računala letjelice.

No, u prosincu 2023. Voyager 1 ponovno je počeo slati besmislice. Stoga su mu 1. ožujka poslali naredbu kojom se od FDS-a traži testiranje različitih sekvenci u softverskom paketu, ne bi li otkrio gdje je došlo do oštećenja.

Dva dana kasnije, Voyager 1 poslao je signal s pregledom cijele FDS memorije, što je pomoglo timu pri određivanju izvora kvara usporedbom s prethodnim očitanjima.

Pokazalo se kako je oko tri posto FDS-ove memorije oštećeno, što ometa računalo u normalnom funkcioniranju.

Inženjeri sad nastoje pronaći način kako zaobići taj oštećeni dio, kako bi Voyager 1 mogao ponovno slati podatke, a zemaljska kontrola ga mogla nastaviti pratiti na njegovom putovanju kroz duboki svemir, piše Gizmodo.