PRVI ROĐENDAN U SVEMIRU

Pogledajte najbolju NASA-inu snimku buđenja Sunca

10.05.2011 u 09:31

Bionic
Reading

Američka svemirska agencija NASA obilježila je nedavno prvi rođendan svog satelita Solar Dynamics Observatory galerijom fascinantnih fotografija i videa koje je snimila ta promatračnica

Tijekom protekle godine Sunce je iz jednog od najmirnijih razdoblja u posljednjih nekoliko desetljeća prešlo u fazu jačanja svojih aktivnosti. NASA-in satelit, opremljen vrhunskim kamerama i instrumentima, bio je na pravom mjestu u pravom trenutku, tako da je ovo buđenje naše matične zvijezde zabilježio s dosad neviđenom preciznošću – snimke su 10 puta jasnije od slika na televizorima visoke rezolucije.

Prve snimke sa SDO-a znanstvenici su dobili 21. travnja 2010, a one su do danas nastavile oduševljavati kako stručnjake tako i laike.

Promatračnica je na Zemlju dosad poslala obilje fantastičnih slika i filmova solarnih izboja, erupcija prominenci i izbačaja korone.

Misija SDO, dio programa 'Living with a Star' (LWS), lansirana je 11. veljače 2010, a pratit će zbivanja na Suncu najmanje pet godina. Cilj je projekta razvoj znanstvenog razumijevanja utjecaja Sunca na Zemlju i život na njoj. SDO će istražiti kako se stvara Sunčevo magnetsko polje, kako je ono strukturirano te kako se njegova pohranjena magnetska energija transformira i ispušta u heliosferu i geosvemir u obliku solarnih vjetrova, energetskih čestica i solarnog zračenja. Maskota je misije gumeno pile Camilla Carona.

Prigodom prve obljetnice misije SDO-a, NASA je raspisala natječaj u kojem su čitatelji birali najbolji video, a mi vam dolje predstavljamo pobjednika koji je objavljen 6. svibnja. U galeriji desno pogledajte neke od najljepših fotografija. Uživajte u spektakularnim snimkama!

 

Pobjednička snimka