PIRATIZIRANJE?

Pogledajte koji su najtraženiji 'Bundle torrenti' u 2013.

24.01.2014 u 10:50

Bionic
Reading

Dok torrente mnogi povezuju s piratstvom, brojni umjetnici su se odlučili udružiti s ekipom BitTorrenta i podržati tzv. BitTorrent Bundles. U pitanju je odgovor na pitanje kako viralnu ekonomiju pretvoriti u stvarnu vrijednost

Mobyjev jedanaesti studijski album 'Innocents'preuzet je 8,9 milijuna puta, a upravo Bundleje sadržaj učinio jako primamljivim. Čak 419 tisuća onih koji su preuzeli torrent su se pretplatili na mailing listu Mobyja, a 130 tisuća ih je potražilo album na iTunesima. Štoviše, kreirane su čak 64 tisuće novih remiksa zahvaljujući paketu koji je sadržao singlove, spotove i kolekcije.

Stvar funkcionira na vrlo jednostavnom principu koji umjetnicima pruža drastično više viralnosti nego što bi je dobili konvencionalnim putovima. Preuzimanjem Bundleas BitTorrenta postaju dostupnisingl'A Case for Shame', kao i film 'The Lonely Night' te knjižica albuma. Ako se korisnici odluče pretplatiti na mailing listu, dobivaju pristup za još tri nove pjesme (The Perfect Life, The Lonely Night i Saints) te dva nova filma i cijelom 'stem katalogu' albuma 'Innocents'. Dalje opcije su izrade mikseva korištenjem dobivenih isječaka te podjela sadržaja - koji je u ovom slučaju itekako upalio.

Da peer-to-peer izdavaštvo posjeduje veliku snagu, uvjerio se u to i Tim Ferris, čiji je uradak 'The 4-Hour Chef' praktički bio bojkotiran od prodajnih kuća zbog toga što je imao Amazonov izdavački žig. Ferrisov BitTorrent Bundle je preuzet čak dva milijuna puta, a od čega je 880 tisuća čitatelja odabralo otići na Amazonu stranicu kako bi vidjeli (ili kupili) knjigu. Svega nekoliko dana nakon što je Ferris objavio Bundle njegov rad je postao bestseler. Ima li iznenađenih?

BitTorrent je izvijestio o 2013. godini ne u sklopu piratskog sadržaja, već onog vezanog za Bundleove. Objavljeno ih je ukupno 448, što je dovelo do 60 milijuna preuzimanja iz 170 zemalja. Ekipa BitTorrenta za 2014. planira uvesti još mnogo inovativnog sadržaja koji će pokazati da su tradicionalni poslovni modeli zastarjeli te da potpuno novi mogu dovesti digitalni sadržaj do njegove prave dimenzije.

Potpis slike..