putnik iz daljina

Pogledajte kako izgleda i što nam otkriva nova snimka pridošlice iz međuzvjezdanog prostora

18.09.2019 u 09:56

Bionic
Reading

Friška fotografija svemirskog tijela C/2019 Q4 pokazala je mutnu izmaglicu prašine oko njega, kao i blijedi širok rep plina iza

Zvjezdarnica Gemini na Havajima (SAD) snimila je novu snimku tajanstvenog svemirskog objekta za kojeg se pretpostavlja kako je prvi međuzvjezdani komet kojeg su ljudi zabilježili.

Kao što smo već pisali, čini se kako komet C/2019 Q4 dolazi u Sunčev sustav iz još nepoznate izvorišne točke u drugom solarnom sustavu.

Astronomi su teleskop Gemini, smješten na vrhu vulkana Mauna Kea, usmjerili prema kometu 10. rujna. Pomogli su im astronomi u Španjolskoj, koristeći teleskop William Herschel u La Palmi.

PUT U SVEMIR

Pogled iz radionice: Ovako NASA sastavlja robotski rover za misiju Mars 2020.

Pogledaj galeriju

Ta su dva teleskopa otkrila mutnu izmaglicu prašine oko C/2019 Q4, kao i blijedi širok rep plina iza njega, što ga svrstava u kategoriju kometa. Sudeći po orbitalnim i morfološkim značajkama, znanstvenici smatraju kako bi mogao biti prvi pouzdano dokazani slučaj međuzvjezdanog kometa.

Otkriće je dostupno online u repozitoriju ArXiv, iako još čeka na provjeru i potvrdu. Zasad ima više naznaka koji bi potvrdile tezu o o hiperboličnom kretanju kometa C/2019 Q4. Nije još posve isključeno kako je ipak nastao u Sunčevom sustavu, ali dokaza u prilog toj tezi sve je manje.

Prvo ikad zabilježeno međuzvjezdano tijelo bio je Oumuamua, tajanstveni objekt u obliku cigare koji je prozujao kroz matični nam solarni sustav prije dvije godine. C/2019 Q4 se od njega razlikuje po tome što ima karakteristike kometa, piše Business Insider.