lansiranje satelita

Pogledajte kako impresivno izgleda slijetanje rakete SpaceX na Zemlju

05.06.2023 u 08:38

Bionic
Reading

Prošlo je osam godina otkako je SpaceX ostvario prvo uspješno autonomno slijetanje svoje rakete Falcon 9 na Zemlju, a svakim novim, ponekad i neuspješnim slijetanjem, ovaj manevar letjelice postaje sve precizniji

Još u ožujku ove godine izvijestili smo vas da četvrti pokusni let SpaceX-ove rakete Starship nije uspio i prototip se srušio, a potvrdio je to tada na Twitteru i osnivač kompanije Elon Musk. 'Nešto se važno dogodilo' prilikom spuštanja, napisao je na toj društvenoj mreži nakon već tri ranija neuspjela pokušaja.

Od tada je tim SpaceX-a značajno usavršio manevar, vraćajući raketu na Zemlju nedugo nakon lansiranja kako bi se mogla koristiti više puta u drugim misijama. Upravo fokus na ponovnu upotrebu u središtu je SpaceX-ovog sustava leta u svemir jer drastično smanjuje troškove i omogućuje veći broj letova.

Najnoviji video, koji je SpaceX objavio u nedjelju, prikazuje nikad bolji pogled na slijetanje na teglenicu koja čeka uz obalu Floride, snimljen iz perspektive rakete dok se spušta.

Mjesto slijetanja često je zaklonjeno oblacima, ali nedjeljno je vrijeme bilo savršeno vedro, dajući zainteresiranima izvrstan pogled na posljednje sekunde najnovije misije SpaceX-a.

  • +29
SpaceX Starship - testni let 20. 4. Izvor: Društvene mreže / Autor: SpaceX

SpaceX je lansirao Falcon 9 u nedjelju 4. lipnja u 8.20 sati. Misija je poslala 22 nova satelita druge generacije Starlink u nisku Zemljinu orbitu iz Space Launch Complexa 40 na Cape Canaveral Space Force Stationu u Floridi.

Sateliti će se koristiti za SpaceX-ovu uslugu interneta iz svemira, a koja koristi tisuće malih satelita u niskoj Zemljinoj orbiti za prijenos širokopojasne mreže korisnicima diljem svijeta. Misija je označila treće lansiranje i slijetanje ovog posebnog Falcona 9, koji je prethodno lansirao komunikacijski satelit SES O3b mPOWER tvrtke Boeing i Crew-6 na Međunarodnu svemirsku postaju u ožujku.