TESTNI LET

Najveća raketa na svijetu uzletjela i onda - eksplodirala. Pogledajte Muskovu reakciju

20.04.2023 u 16:00

Bionic
Reading

SpaceX je danas odradio još jedan test najmoćnije rakete na svijetu. Letjelica Starship s pogonom Super Heavy uspješno je poletjela, no nije se uspjela odvojiti od pogona te je potom eksplodirala

Testni let SpaceX-ove letjelice Starship je, kažu iz SpaceX-a, uspio - makar je raketa eksplodirala. Povijesni trenutak leta je, podsjetimo, bio odgođen u ponedjeljak zbog manje anomalije prilikom punjenja prvog stupnja rakete gorivom. Danas, 20. travnja, stvari su bile drukčije i raketa se nakon kratke odgode uspješno odvojila od tla. Vremenski prozor za lansiranje bio je službeno otvoren u 15:28, a cijela se stvar prenosila preko YouTubea uživo.

Plan leta je, podsjetimo, bio isti kao na početku: Starship mora poletjeti iz svemirske luke Starbase u Teksasu prema istoku, nakon toga odbaciti prvi stupanj nad Atlantikom, pa nakon toga otići prema orbiti te se sat i pol kasnije vratiti na Zemlju. Potom bi trebao kontrolirano sletjeti na udaljeno područje Tihog oceana kod Havaja. Ono što im je uspjelo je uzdignuti raketu s pogonom s tla, podići je do visine oko deset kilometara nakon čega se prvi stupanj nije uspio odvojiti od drugog, nakon čega je letjelica eksplodirala.

Izvor: Društvene mreže / Autor: SpaceX

Niti jedan dio testne rakete nije bio pripremljen za ponovno korištenje, što znači da je cilj cijele misije bio provjeriti mogućnosti tehnologije da odradi planirane zadatke.

Nakon što bi isprobali i potvrdili sustav, prvi stupanj (Super Heavy) će se tijekom svakog leta moći vraćati na polazište gdje će ga prihvatiti robotske ruke lansirnog tornja. Glavni dio rakete slijetat će vertikalno.

  • +29
SpaceX Starship testni let 20. 4. Izvor: Društvene mreže / Autor: SpaceX

'Makar ovo možda izgleda kao neuspjeh, dobili smo puno podataka koji će osigurati da sljedeći let bude bolji i bliži cilju' rekli su voditelji SpaceX-ovog programa. Kad će to točno biti, doduše, u ovom trenu vjerojatno zna samo vodstvo SpaceX-a. Koliko god voditelji bili entuzijastični, Elon Musk nije izgledao presretno.