ČUDA TEHNOLOGIJE

Pogledajte kako galantni roboti jedan drugome otvaraju vrata

13.02.2018 u 12:07

Bionic
Reading

Najnoviji video iz Boston Dynamicsa prikazuje napredne metode suradnje između dva robota. Da, čak niti vrata nas više neće moći odvajati od malih mehaničkih pasa

Boston Dynamics radi na razvoju sustava za kolaboracijsko rješavanje problema, što su demonstrirali u najnovijem videoprilogu na YouTubeu. Demonstracija u trajanju od 45 sekundi prikazuje dva robota SpotMini koji surađuju pri dostizanju zajedničkog cilja.

Taj cilj je otvaranje vrata u uredu.

SpotMini je, podsjećamo, četveronožni robot težine 30 kilograma koji može podizati i koristiti predmete pomoću fleksibilne mehaničke ruke i ugrađenih senzora.

Demonstracija

Izvor: Društvene mreže / Autor: Boston Dynamics

U videu možemo vidjeti SpotMinija koji se približava vratima i skenira ih prije pozivanja pojačanja. U trenu kada drugi robot uđe u scenu, prvi se pomiče u stranu i dopušta mu da vrata otvori pomoću ugrađene mehaničke ruke.

Robot Sophia u akciji Izvor: Profimedia / Autor: NN

Roboti poput ovih služe za spašavanje ljudi nakon prirodnih katastrofa. Riječ je o mobilnim i lakim uređajima koji će timovima spasitelja omogućiti pristup mjestima u koja običan čovjek ne bi tako mogao lako zaći. Za više informacija o projektu posjetite službenu SpotMini stranicu Boston Dynamicsa.