LJEPOTA FIZIKE

Pogledajte igru fascinantnih magnetskih skulptura

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 07.04.2011 16:56
  • Objavljeno 07.04.2011 u 16:56
ferofluid skulptura

ferofluid skulptura

Izvor: Screenshot / Autor: YouTube

Gary Lee Johns, znanstveni novak fizike na Sveučilištu Johns Hopkins, od željeznog je fluida kreirao pokretne skulpture koje su u kontaktu s metalnim površinama, ovisno o snazi magnetskog polja, poprimile najrazličitije fantastične futurističke oblike

Johns je u svojem radu (video dolje) kombinirao fluid ispunjen magnetskim česticama kakav se može kupiti u specijaliziranim trgovinama s različitim metalnim predmetima zanimljivih oblika.

Metalna tijela svojom formom određuju razdiobu vlastitog magnetskog polja koje pak oblikuje fluid i otkriva inače oku nevidljive silnice.

Na videosnimci vidi se skupljanje čestica u vršcima, uglovima i na rubovima jer su magnetska polja najsnažnija u blizini oštrih izbočina.

U videozapisu desno vidi se slična kreacija objavljena na YouTubeu 2008. godine. Središnji dio ove pokretne skulpture je konusna spirala s nizovima zubaca. S povećanjem snage magnetskog polja fluid se na rubovima nakuplja, raste i stvara zanimljive forme.

Magnetsko polje je polje sile koje stvaraju gibajući električni naboji, električna polja koja se mijenjaju u vremenu i elementarne čestice svojim spinom. U posebnoj teoriji relativnosti električno i magnetsko polje su dva povezana aspekta iste pojave. Njihov odnos u elektromagnetizmu opisuju Maxwellove jednadžbe.

 

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi