marin soljačić

Hrvatski znanstvenik s MIT-ja: Umjetna inteligencija se razvija brže no što smo očekivali

03.04.2023 u 20:19

Bionic
Reading

Marin Soljačić s Instituta za tehnologiju u Massachusettsu (MIT) komentirao je razvoj umjetne inteligencije i pojavu rješenje poput ChatGPT-a

Reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić o umjetnoj je inteligenciji razgovarao s Marinom Soljačićem s Instituta za tehnologiju u Massachusettsu (MIT), kojeg je na početku pitao je li iznenađen nedavnom eksplozijom razvoja umjetne intelgencije.

'Iskreno rečeno, te nove tehnologije kao Chat GPT su iznenadile i mene i većinu stručnjaka za umjetnu inteligenciju. Umjetna inteligencija se sada razvija prilično brže nego što smo mislili prije samo nekoliko godina. Ono što me zabrinjava je da se ona puno brže razvija u odnosu na naše razumijevanje nje. Zbog toga nije lako isključiti da će doći do negativnih posljedica', odgovorio je.

Komentirao je i nadzor umjetne inteligencije. 'Jedini koji to mogu regulirati su vlade, odnosno političari, jer je za kompanije jako teško da se same reguliraju. To je jako kompetitivno polje i kompanije razmišljaju na način: ako ja to ne razvijem, netko će drugi i odmah zauzeti cijelo tržište. Bilo bi dobro da to političari reguliraju. U idealnom slučaju bi postojali međunarodni dogovori', rekao je Soljačić.

Soljačić smatra da će umjetna inteligencija donijeti velike promjene. 'Definitivno će biti veliki pomaci na tržištu rada, što se dogodi svaki put kad se dogode neki veliki pomaci u tehnologiji, poljoprivreda je nekad zapošljavala 90 posto ljudi, a danas se tim bavi svega dva do deset posto', istaknuo je.

'Umjetna inteligencija ima veliki potencijal učiniti naš svijet boljim. Ona će biti jedna od najmoćnijih, ako ne i najmoćnija tehnologija koju ćemo ikada stvoriti. Svaka tehnologija može imati dobre i loše primjene i posljedice – uzmite za primjer nuklearnu tehnologiju – zbog čega moramo biti izuzetno oprezni', zaključio je Soljačić.

'Ja se nadam i čvrsto vjerujem da se scenarij iz filma poput Terminatora neće dogoditi, ali i bez takvih ekstremnih scenarija mogu se zamisliti jako loše posljedice', zaključio je na kraju razgovora.