AKO STE U DILEMI

Pet odličnih tipkovnica za Android, na vama je da odaberete

23.06.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Naći idealnu tipkovnicu za Android nije lako - ima ih jako puno, a većina je prilično dobra. Pogledajte kojih pet su odabrali čitatelji Lifehackera

SwiftKey
Tipkovnica kojoj je u početku najveći adut bilo to što je bila jedna od prvih koja je učila na vašem tipkanju i temeljem toga nudila nove riječi, odnosno način kako ih napisati. Još uvijek je prilično dobra u tome. Ako aktivirate tu značajku, može učiti i na vašoj e-pošti, tipkanju po društvenim mrežama, SMS-ovima i iz drugih izvora, kako bi mogla automatski nadopunjavati imena prijatelja, adrese, omiljene izraze.

Podržava više različitih dizajna i veličina tipkovnica, koje dobro izgledaju na zaslonima pametnih telefona i tablet računala. Možete ih pomicati po ekranu, personalizirati i uskladiti s bazom podataka u računalnom oblaku, kako ne bi morali počinjati od nule na novom uređaju.

Uz to, podržava i tipkanje gestama, kao i povlačenjem prsta po zaslonu (swipe-to-type), uključujući i opciju Flow through Space, koja omogućuje tipkanje čitavih rečenica bez podizanja prsta. I besplatna je.

SwiftKey

Swype
Prva tipkovnica koja je podržavala tipkanje gestama/povlačenjem prsta po zaslonu, još uvijek je među najboljima te vrste za Androide. S vremenom su usavršili tipkanje povlačenjem prsta po zaslonu, poboljšalji predviđanje teksta i dodali rječnike nastale crowdsourcingom, dodali opcije za prilagodbu korisničkim potrebama i pojavili se na Googleovom Playu, u paketu s Dragon Dictationom, softverom tvrtke Nuance koji prevodi tekst u govor.
Imaju i opciju podijeljene tipkovnice, izgled pogodan za laptope, odlično prepoznavanje govora, glatko tipkanje i jednostavnu promjenu jezika.

Swype

Google Keyboard
Osnovna tipkovnica za uređaje pogonjene Androidom daleko je napredovala. U Googleu su uzeli neke od najboljih značajki koje su primijetili kod trećih proizvođača i ubacili ih u vlastiti proizvod, besplatno dostupan na Playu.

Ima opciju tipkanja gestama, rječnik koji sprema riječi koje ne prepounaje, ugrađena proširenja teksta, personalizirano predviđanje temeljeno na vašim navikama tipkanja, mogućnost prebacivanja govora u tekst... Puno toga što se inače plaća nudi besplatno.
Radi podjednako dobro na tabletima i na pametnim telefonima. Ne može ju se značajno prilagoditi ili promijeniti, ali je svejedno solidan odabir.

Fleksy
Tipkovnica minimalističkog izgleda krije puno toga ispod haube. Poseban naglasak je na brzini i izrazito visokom stupnju preciznosti. Kad počnete tipkati, izgled tipkovnice se mijenja kako bi se prilagodio načinu na koji pogađate prstima slova.

Ima odličnu značajku automatskog ispravljanja teksta i ubacivanja znakova interpunkcije, nevidljive tipkovnice i puno različitih načina kako joj možete promijeniti izgled. Jednom kad se malo naviknete na nju, možete tipkati čitave rečenice ne gledajući zaslon. Bolje će, doduše, ležati onima koji tipkaju nego onima koji koriste geste. Košta četiri dolara (oko 22 kune), no postoji besplatna inačica s osnovnim funkcionalnostima.

Fleksy

Minuum
Počela je kao uspješan projekt na platformi za crowdunfing Indiegogo. Mala je, ali jednostavna za korištenje, čak i ako imate velike prste. Uvelike se oslanja na predviđanje teksta kako bi tipkanje bilo brzo i lako. Malo ćete se trebati potruditi da ju savladate, a u prednosti će biti oni koji koriste palčeve za tipkanje. Također košta četiri dolara i ima besplatnu verziju.

Minuum

Izvor:Lifehacker