učinkovite metode

Pet koraka: Zaštitite profil na Facebooku uz ove korisne savjete

01.11.2021 u 21:01

Bionic
Reading

Od biranja kontakata do provjere u dva stupnja, ovo su metode kojima ćete najučinkovitije zaštititi svoj račun na Facebooku

Facebook je, htjeli mi to ili ne, postao esencijalnom platformom za hrpu internauta, što znači da svaki hakerski napad ili pokušaj krađe računa može značiti sve od materijalne štete do nepotrebnog stresa. Na sreću, postoji nekoliko metoda kojima svatko može zaštititi svoj račun od hakera.

Uključite Facebookov 2FA

Facebookov 2FA najosnovnija je razina zaštite računa. Riječ je o provjeri u dva stupnja koja pomoću telefonskog broja ili mobilne aplikacije dozvoljava korisniku pristup stranici. Premda nije neprobojan, ovaj sloj zaštite je vrlo važan korak prema sigurnijem računu.

  • +2
Facebook - instalacija Izvor: Profimedia / Autor: Steve Parsons / PA Images / Profimedia

Za aktivaciju uđite u profil, odite na postavke i birajte stavku Security and login. Kliknite na Two-factor authentication i nakon toga na Edit za uređivanje postavke. Možete birati želite li se prijavljivati preko vanjske aplikacije ili pomoću telefonskog broja. S obzirom na to da se u nekoliko navrata znalo dogoditi da je Facebook ostavio brojeve korisnika otkrivenima, preuzimanje aplikacije možda je malo bolji potez. Samo vodite računa o tome da, ako koristite aplikaciju, obavezno negdje zapišete sigurnosne kodove jer ako ostanete bez telefona na kojem je instalirana, nećete se moći prijaviti na račun.

Prijatelj od povjerenja

Facebook nudi značajku pomoću koje neke od prijatelja možete koristiti kao 'sigurnosnu mjeru' za povrat računa. Riječ je o aplikaciji pod imenom Trusted Friends.

Prijavite se na svoj račun, kliknite na trokutić u gornjem desnom kutu ekrana i birajte Settings & privacy, a nakon toga Settings.

Kliknite na Security and login i potom na Edit kako biste uredili postavku te nakon toga izaberite prijatelje koji će vam služiti kao sigurnosni kontakti. Birajte obitelj ili bliske prijatelje koji će poslužiti kao kontakti od povjerenja. Nakon što ste to obavili kliknite na Confirm.

Zadržite informacije među prijateljima

Facebook stiže s velikim brojem sigurnosnih mjera kojima možete kontrolirati prikaz informacija. Većina vaših informacija postavljena je tako da ih mogu vidjeti samo prijatelji. Čak se dozvoljava automatska blokada zahtjeva za prijateljstvo koje šalju zajednički prijatelji, čime se blokira pristup vašim informacijama strancima.

Ne prihvaćajte sve zahtjeve za prijateljstvo

Prema možda zvuči okrutno, korisnici ne bi smjeli prihvaćati zahtjeve ljudi koje ne poznaju. Ako neki neznanac želi postati vaš prijatelj, on vrlo vjerojatno želi dobiti pristup informacijama koje ste objavili. Podsjećamo, hakeri i prevaranti mogu iskoristiti sakupljene podatke za napade na vaš Facebook i e-mail. Da biste se osigurali, ne prihvaćajte zahtjeve i budite oprezni kad dajete podatke.

Koristite jaku i jedinstvenu lozinku

Slabe lozinke su vrlo velik problem - pogotovo ako koristite iste za više stranica. Također je jako dobra ideja ne koristiti lozinke koje su vezane uz vaše ime ili rođendan. Premda će vam ih biti lakše zapamtiti, vodite računa o tome da ih je u isto vrijeme lako odgonetnuti. Najbolji način izrade jake lozinke korištenje je generatora lozinki, poput onog dostupnog u Chromeu ili Firefoxu. Još jedna dobra ideja je koristiti plaćene usluge, poput LastPassa i DashLanea, koje rade na više uređaja odjednom.