preprodaja informacija

Facebook tuži programera za krađu podataka s Messengera; stradalo 178 milijuna korisnika

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 25.10.2021 13:50
  • Objavljeno 25.10.2021 u 13:50
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Markus Brunner / imageBROKER / Profimedia

Kompanija ukrajinskog državljana optužuje za krađu i preprodaju informacija 178 milijuna Facebookovih korisnika

Facebook poduzima 'pravne korake' uoči najnovijeg sigurnosnog propusta - velike krađe korisničkih podataka. Prema izvješću The Recorda, mreža tuži Ukrajinca Alexandera Solonchenka za navodno sakupljanje osobnih podataka preko 178 milijuna korisnika. Solochenko je navodno zlouporabio Messengerovu značajku uvođenja kontakata pomoću alata koji imitira Androidove uređaje.

Nakon toga je Facebooku poslao milijune telefonskih brojeva i sakupio podatke ako bi mu stranica poslala povratnu informaciju o računima koji uz sebe imaju vezane neke od tih telefonskih brojeva, prenosi Engadget.

Napadač je ovu sustavnu operaciju proveo između siječnja 2018. i rujna 2019. (nakon čega je Facebook isključio značajku) te je sakupljene brojeve počeo prodavati na hakerskim internetskim forumima. Facebook je počinitelja ulovio nakon što je korisničko ime s tih foruma iskoristio na stranici za traženje posla. Solochenko je podatke sakupljao i sa drugih stranica, uključujući one jedne od najvećih banaka u Ukrajini.

  • +2

Facebook

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Facebook je u svojem prigovoru zatražio nedefiniranu odštetu, kao i zabranu pristupa i preprodaji podataka sakupljenih na Facebooku.

Podsjetimo, ova krađa nije ni blizu najvećoj krađi podataka na Facebooku. Hakeri su pomoću iste metode sakupili podatke 533 milijuna korisnika.

Slijed događaja, doduše, dokazuje i jednu pohvalnu stvar - Facebook poduzima odlučne korake protiv data scrapinga.