ČUDA IZ BROWSERA

Pet iznenađujuće dubokih strategija koje ne trebate instalirati

09.10.2014 u 06:06

Bionic
Reading

Pripremite se za navalu kvalitetnih strateških naslova u kojima ćete uživati iz udobnosti svojih web-preglednika

Pronaći kvalitetnu strategiju vrlo je težak zadatak. Pronaći kvalitetnu strategiju koja radi u web-pregledniku gotovo je nemoguće. Ili se varamo? U najnovijoj temi donosimo vam uski izbor najboljih online strategija za koje vam nije potrebna ni instalacija. Sve što trebate napraviti je posjetiti stranicu i uživati u naslovima.

Glavni kriterij kojeg smo se držali pri izboru je taj da se radi o doista dubokim i kvalitetnim strateškim igrama. Kao što ste se vjerojatno i sami uvjerili više puta, pronaći dobru igru u gomili otpada, vrlo je težak zadatak. Upravo zbog toga, ovih par dragulja vrijedi puno više nego što biste na prvi pogled pomislili.

Card Hunter trailer


Za početak nam dopustite da predstavimo Card Hunter, izometričnu kombinaciju roleplayinga, kartaške igre i strategije na poteze. Inspiriran igrama na tabli i dobrim starim pen and paper roleplayingom, ovaj naslov povlači vam geekovske korijene i jednostavno ne pušta. Jedinstveni dizajnerski trik slaganja špila karata ovisno o predmetima koje likovi nose te njihovim klasnim i rasnim ograničenjima, u Card Hunteru funkcionira briljantno. Igra je dovoljno zabavna i humoristična da konstantnom taktiziranju da svježinu te je ujedno jedna od najzaraznijih i najdubljih browser igara koje smo ikada zaigrali.

Zašto Card Hunter ima dubinu?
- modularni špilovi karata koji se mijenjaju zavisno o sastavu vaše družine
- različiti tipovi neprijatelja zahtijevaju dramatično različit pristup
- radi se o profinjenoj i oku ugodnoj strategiji na poteze

Might and Magic: Duel of Champions trailer


Drugi naslov u našem izboru kartaška je igra Might and Magic: Duel of Champions. Ova grafički privlačna igra, iznenađujuće, ne spada među najpopularnije kartaške igre na webu, a trebala bi. Radi se, naime, o više nego solidnom višestrukom igračkom naslovu koji se po kompleksnosti nalazi otprilike između Magic the Gatheringa i Hearthstonea. Razlozi zbog kojih ćete zaigrati Duel of Champions intenzivni su multiplayer i činjenica da u igri ima na stotine različitih karata. Vaš zadatak je, kao što ste i pretpostavili, sakupljanje karata, slaganje špilova i pobjeđivanje mrskih stranaca s druge strane globalne mreže. Gejmeri koji nisu pretjerano vični kartaškim igrama možda će ostati zatečeni gomilom sadržaja, no bilo tko kome Magic the Gathering i Hearthstone nisu strani pojmovi osjećati će se k'o kod kuće.

Zašto Duel of Champions ima dubinu?

- gomila funkcionalnih strategija i špilova
- zanimljivo formirani sustav resursa
- solidni multiplayer


Treći na našoj listi je web-adaptacija strateške igre na tabli Dominion. Makar bespućima interneta kola nekoliko verzija digitalne adaptacije ove deck building igre, samo jedna je izabrana kao službeni proizvod. Ostatak je, naime, na putu prema istrebljenju. Trik kod Dominiona je, kao što žanr nalaže, slaganje špilova tijekom same igre, za razliku općenito prihvaćenog slaganja prije. Zanimljiva stvar oko čitave igre je to što malo tko zna za nju. I pod time ne mislimo na Dominion, nego na njegovu web-verziju.

Zašto biste trebali igrati Dominion?
- zato što vas UVIJEK čeka netko s kime možete zaigrati
- strategija je toliko bitna da samo jedan pogrešan potez u konstrukciji špila može uzrokovati dugoročne posljedice (čitaj - potencijalni gubitak partije)
- automatsko miješanje karata garantira brže partije


Četvrta igra na našem popisu browerskih strategija nesvakidašnja je real-time strategija The Space Game. U njoj, začudo, ne gradite rojeve borbenih jedinica, već se prije svega bavite infrastrukturom i ekonomijom. Drugim riječima, u funkciji nastojite održavati rudarske kolonije na asteroidskom polju dok u isto vrijeme odbijate napade pljačkaša. Trik kod Space Gamea je to što vaš lanac rudnika funkcionira jedino ako ima energije, a zadatak vam je pokušati ih održati u funkciji čim dulje moguće.

Zašto je The Space Game dobra strategija?
- radi se o zanimljivoj kombinaciji menadžmenta resursa i defense naslova
- stvari postaju prilično izazovne u kasnijim misijama


Za kraj se jedino možemo prisjetiti klasika. Desktop Tower Defense prva je igra danas općenito raširenog tower defense žanra. I što je najbolje, njezina jednostavnost ono je što je i dan danas izdvaja iz gomile klonova. Umjesto da imate pedeset različitih tornjeva, ovdje se koristite sa samo njih devet. Kao drugo, u DTD-u ne postoje predodređene staze. Zadatak vam je razviti strategiju kojom neprijatelje navlačite u smrtonosne zamke dajući si vremena da prožvačete kroz njihove health barove. Dodamo li ovome velik broj različitih modova, dobivamo igru koja je zapanjujuće duboka, makar to ne odavala na prvi pogled.

Zašto je Desktop Tower Defense najbolji tower defense?

- otvoreni i naoko minimalistički dizajn krije zapanjujuću stratešku dubinu
- igru je moguće 'pobijediti' na više dramatično različitih načina
- radi se o naslovu koji nakon svih proteklih godina i dalje zadržava svoj šarm i težinu

Izvor:Makeuseof