ZAGREBAČKI RAČUNALNI SAVEZ

Pedesetak mladih programera dobilo priznanja za sjajne rezultate na natjecanjima

23.02.2024 u 13:29

Bionic
Reading

Pedesetak mladih programera, sadašnjih i bivših učenika, dobilo je priznanja za rezultate na hrvatskim i međunarodnim natjecanjima, za autorski doprinos te za višestruka godišnja postignuća

Zagrebački računalni savez (ZRS) održao je prvi festival hrvatske programerske izvrsnosti pod nazivom '+ 1 Izvrstan za Bolju Hrvatsku – Najbolji uz najbolje'. U dvorani Vijenac na Kaptolu 29A okupilo se tri stotine djece, mladih i njihovih obitelji.

Kako je na početku kazao uvodničar u ime saveza: 'Ja sam Matija Matijevac, a sve oko mene nije crno bijeli svijet, nego šareni svijet hrvatske izvrsnosti.' Tako je i bilo.

Pedesetak mladih programera, sadašnjih i bivših učenika, dobilo je priznanja za rezultate na hrvatskim i međunarodnim natjecanjima, za autorski doprinos te za višestruka godišnja postignuća.

Među dobitnicima su velika imena hrvatskog programiranja koje su predvodili Patrik Pavić, prvi Hrvat u povijesti u Top 10 svih vremena na Međunarodnoj programerskoj olimpijadi (IOI), Krešimir Nežmah, osvajač prvoga europskoga juniorskog zlata iz 2017., dobitnik šest priznanja, koji je nadahnuo novi val natjecateljskih programera te Lara Semeš najbolja C++ natjecateljica u povijesti, dobitnica četiri priznanja. Nagrade su dobili i Fabijan Cikač, Lovro Tunjić, Maša Dobrić, Lana Škarica i mnogi drugi. Priznanja za uzastopna postignuća na hrvatskim i međunarodnim natjecanjima dobili su i robotičari: Antonio, Dora i Ivan Dijanić te Borut Patčev.

Programerskim specijalistima, zaljubljenicima koji žive programiranje i predvode usavršavanja učenika cjelogodišnjim voditeljskim radom u radionicama, pripremama i kampovima, dodijeljena su priznanja 'E-to je pravi mentor' za stvaran rad u poticanju darovitih. Mentorsku elitu predvodili su profesorica Mihaela Piskač Opančar, četverostruka pobjednica ZRS Profa kupa, koja je na državna natjecanja dopratila 78 učenika, uz 19 prvih, 19 drugih i osam trećih mjesta te Ivan Šego, mentor generacije 'Nežmah-Pavić'.

Dodijeljena su i priznanja istaknutim osobama za osobiti doprinos Savezu i promociji hrvatske izvrsnosti.

Osim programera, u prvom planu bile su i dovitljive autorske osobe kojima računalstvo nije životni poziv. Priznanje Zagrebačkog računalnog saveza Sisavac godine za neinformatičare godine primilo je četvero sjajnih ljudi koji žive hrvatske i europske. Neinformatičarima godine proglašeni su Herman Vukušić, zapovjednik konvoja Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu, koji je ugrozio vlastiti život kako bi sudjelovao u spašavanju 70.000 žitelja Lašvanske doline prije 30 godina. Uz njega, priznanje i medalju Sisavac godine dobili su Zlatko Dalić, Dino Jelusić i znanstvenica Vlatka Vukelić i na taj način svoju izvrsnost stavili uz bok mladih programera.

Osim toga, predstavnici triju generacija roditelja, Franjo Kićić, Ljerka Nežmah i Tihomir Katić predali su Zagrebačkom računalnom savezu spomen priznanja na nevjerojatne rezultate koje su postizala njihova djeca: 35 od 36 pobjeda na državnim natjecanjima (2006.-2008.), 34 od 36 prvih mjesta (2019.-2021.) i svih 12 pobjeda na juniorskim hrvatskim olimpijadama od osnutka 2012. do 2023. godine. Lijepa je to gesta hrvatskih obitelji jer učenički rezultati su jedino njihovi i baštine se u školama, a Savezu ostaje da s ljubavlju čuva uspomenu na rezultate nezabilježene i u svjetskim razmjerima.

Dobitnik Nagrade ZRSObit Zagrebačkog računalnog saveza za životno djelo je Branimir pl. Makanec, velikan računalstva u Hrvata, počasni predsjednik Saveza od 2005. godine, od kojeg je sve i krenulo prije šezdesetak godina. Nagradu su preuzeli Zorislav Šojat iz instituta Ruđer Bošković, jedan od omiljenih Branimirovih učenika i Rikard Dimić, predsjednik Saveza.