ISKORIŠTAVANJE TEHNOLOGIJE

'Pazi, potres!' spašava živote u Kini

07.01.2013 u 10:28

Bionic
Reading

Milijardu kineskih korisnika društvenih mreža ubuduće će dobivati obavijesti o predstojećem potresu. Prema nekim podacima, upozorenje od svega nekoliko sekundi može spasiti brojne živote

Kineski Chengdu institut za dobrobit odlučio je iskoristiti društvene mreže da bi upozorio Kineze na potrese, javlja ZDnet.

Nakon što senzori zabilježe podrhtavanje tla u roku od nekoliko sekundi sustav se pali i šalje poruku.

Ne samo da korisnici tako znaju kada se dogodio potres, njegovu jačinu i lokaciju, već imaju i nekoliko sekundi pripremiti se za njega.

Prema ranije objavljenim informacijama, ako ljudi znaju da dolazi potres samo tri sekunde prije njegovog udara, broj stradalih pada za 14 posto.

Što je upozorenje ranije, broj stradalih rapidno opada.

Tako upozorenje od 10 sekundi smanjuje broj žrtava za gotovo 40 posto, dok ono od 20 sekundi rezultira smanjenjem broja žrtava za čak 63 posto.

Iako trenutno obavijesti o potresima prima oko 1000 pratitelja Instituta na kineskoj verziji Twittera, Weibo, u Institutu se nadaju da će se taj broj povećati.

Kina ima više od milijardu registriranih korisnika na dvije najveće kineske društvene mreže pa bi slanje upozorenja tim mrežama moglo spasiti brojne živote.