NOVE TEHNOLOGIJE

Pametni satovi će moći raditi tjednima na jednom punjenju

28.02.2015 u 06:10

Bionic
Reading

Tržište pametnih ručnih satova za sada nije pretjerano isplativog karaktera, jer potrošači ne vide razlog za kupovinu još jednog 'skupog dodatka za pametni telefon'. Problem je svakako tehnologija. Usprkos dostupnosti i brojnim iteracijama modela raznih proizvođača, za sada velika većina tih gadgeta traje svega dan-dva korištenja prije potrebe za punjenjem. Poznati proizvođači čipova Broadcom i Texas Instruments žele krenuti u lov na moguća rješenja...

Broadcom i Texas Instruments su otkrili nove platforme za svoje čipove dizajnirane posebno s pametnim ručnim satovima na umu. 'Konačni rezultat je bolje trajanje baterije na jednom punjenju', rekao je Brian Bedrosian iz Broadcoma. 'Korisnici će moći više aktivno koristiti uređaj, a manje misliti na punjenje.'

Obje platforme su otkrivene prije konferencije za embedded sustave u Njemačkoj, piše CNet, dodavši kako bi upravo bolja trajnost uređaja mogla biti jednim od presudnih faktora za uspjeh smartwatch uređaja na tržištu.

Tržište nosivih gadgeta bi do 2018. godine prema projekcijama IDC-a trebalo narasti na 112 milijuna uređaja, za razliku od prošlogodišnjih 19 milijuna. Međutim, ako se ne riješi pitanje trajnosti i korisnosti za potrošače, takav rast je teško očekivati.


Zanimljivo je da Texas Instruments tvrdi kako će njihova platforma omogućiti smartwatch gadgetima da traju i po nekoliko tjedana. Najveći problem je što se u današnjim rješenjima zapravo nalaze punokrvni čipovi poznati s tablet uređaja i pametnih telefona, tek nešto sniženog radnog takta ili ograničenih procesorskih jezgri. Takvo što je daleko od idealnog rješenja pa bi trud proizvođača mobilnih čipova uskoro mogao biti mnogo isplativiji.

U trku se nedavno uključio MediaTek s vlastitim rješenjem, a vjerojatno je samo pitanje vremena kada će se u tu pustolovinu uključiti Samsung i Qualcomm.

TI platforma je već krenula s masovnom proizvodnjom, no za sada se ne navode klijenti koji su naručili nove čipove. Tvrdnje nekih proizvođača da će im smartwatch uređaji trajati jako dugo na jednom punjenju napokon imaju kakav 'opipljiv karakter'.