QWERTY ILI KALQ

Palčana tipkovnica koja bi mogla osvojiti svijet

  • Autor: M. Č.
  • Zadnja izmjena 29.04.2013 16:46
  • Objavljeno 29.04.2013 u 15:25
KALQ

KALQ

Izvor: Promo fotografije / Autor: max planck institut informatik

Novi raspored tipaka prilagođen je tipkanju na tabletima i velikim pametnim telefonima na kojima je korisnicima najprirodnije tipkati palcima

Brojni su korisnici prilikom prelaska s klasičnih mobilnih telefona s tipkovnicom, na one s ekranom osjetljivim na dodir suočili su se s problemom privikavanja tipkanja po ekranu.

Mnogi su prigovarali kako su im tipke male ili kako im je nezgodno tipkati kažiprstima kad su navikli tipkati palcima.

Upravo zbog činjenice da većina korisnika na svojim pametnim telefonima tipka pomoću palaca, grupa istraživača sa škotskog St. Andrewsa, njemačkog Max Planck Instituta i američkog Montana Tech udružila je snage i osmislila novu, palčanu tipkovnicu.

Novi raspored tipaka prilagođen je tipkanju pomoću palca i omogućava jednostavnije i brže pisanje teksta na tabletima i velikim pametnim telefonima.

Nova tipkovnica nazvana 'KALQ', po rasporedu tipaka u jednom redu, bit će dostupna besplatno za korisnike Androida.

'Tipkanje palcima ergonomski je potpuno drukčije od tipkanja na klasičnoj tipkovnici Qwerty koja je razvijena za pisaće maćine krajem 19. stoljeća', ističu istraživači.

U prosjeku, korisnik koji tipka na ekranu osjetljivom na dodir može otipkati oko 20 riječi u minuti, što je znatno manje nego na klasičnoj tipkovnici za računalom.

Istraživači su otkrili kako je ključno promijeniti raspored slova na tipkovnici kako bi ona, koja se češće koriste, bila kružno posložena.

Tako je na tipkovnici KALQ desni palac zadužen za samoglasnike, a lijevi palac dobio većinu ostalih slova.

Promjenom tipkovnice, korisnici uz malo vježbe mogu udvostručiti svoju brzinu tipkanja.

'Vjerujemo da KALQ nudi dovoljno dobre rezultate da korisnici prihvate ovu promjenu', poručuju istraživači koji će svoju novu tipkovnicu svijetu predstaviti na konferenciji ACM u Parizu.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!