NEOBIČAN PROJEKT

Ovo web odredište samo će se obrisati ako na njemu nitko ne objavljuje

22.04.2020 u 16:27

Bionic
Reading

Na neobičnoj web stranici tijekom vikenda postavljeno je 15 tisuća poruka koje su pregledane više od milijun puta

Web je krcat web odredištima koja podsjećaju na zombije: forumima koje su korisnici davno napustili, stranicama s novitetima čija je aktualnost davno istekla i tome slično.

Pa, Website Will Self-Destruct neće doživjeti takvu sudbinu. Ako na njemu nitko ništa ne objavi u roku od 24 sata sam će se trajno obrisati. Ostat će tek poruka o pogrešci.

Fotografije mjeseca

Dok smo mi gledali što se događa na Zemlji, velike su se stvari događale u svemiru

Pogledaj galeriju

Riječ je o jednostavnom web obrascu pomoću kojeg možete stavljati tekst na web odredište. Poruke se pohranjuju anonimno u bazi podataka, gdje ih posjetitelji mogu pregledavati nasumično i time dobiti mali uvid u živote drugih ljudi.

Ali, sat stalno otkucava od 86400 sekundi prema dolje. Dođe li do nule, baza podataka i web odredište će nestati.

Projekt je dio duge tradicije igara koje se same brišu i digitalnih lokacija za anonimno dijeljenje. Koronavirus zasad spominje tek u jednoj, pomalo neodređenoj rečenici: 'Bio je težak mjesec.'

To bi, samo po sebi, bilo teško shvatiti bez konteksta kojeg pružaju druge poruke, poput 'Prije sam radio u kafićima. Tako sam se viđao s drugim ljudima.' ili 'Ne znam hoću li ikad moći ponovno normalno piti nakon što ovo sve završi.'

Na ovom neobičnom web odredištu nisu samo poruke. Naći ćete izjave o neuzvraćenim ljubavima, šale na račun video igara i pisma zahvale autoru/ci FemmeAndroid.

Tijekom vikenda postavljeno ih je oko 15 tisuća, a pogledane su više od milijun puta, piše Verge.