accuweather

Saga s popularnom vremenskom aplikacijom i odavanjem podataka dobila nastavak

25.08.2017 u 13:05

Bionic
Reading

Poznata stranica AccuWeather je, bez da duljimo, predala informacije o svojim korisnicima čak nakon što su oni to odbili, a radi se o imenu routera i BSSID-u. Ove dvije informacije su, podsjetimo, dovoljne za skoro besprijekorno precizno lociranje

Svijetom mobilnih aplikacija ovih dana odjekuje još jedan skandal vezan uz špijunažu korisnika. U nedavno objavljenoj zajedničkojh izjavi, optuženi AccuWeather i Reveal Mobile objasnili su svoj poslovni model:

'Ako korisnik odbije dijeliti lokaciju putem AccuWeathera, nećemo sakupiti nikakve GPS koordinate niti ih proslijediti dalje'.

Obratite pažnju na to da ne spominju nikakve informacije o Wi-Fiju. Dio u kojem to spominju je ne toliko uvjerljiva izjava da 'nisu svjesni da aplikacija sakuplja te podatke' te da te informacije oni nikad nisu koristili. Ovo se, doduše, ne dodiruje Reveal Mobilea koji je sa tim informacijama mogao raditi što god želi.

Što sad?

Naravno, postoji izvjesna šansa da AccuWeather zbilja nije imao pojma što Revealov SDK radi sa imenima routera, no pitnaje je zar su zbilja toliko nestručni da SDK nisu pregledali prije no što su ga ubacili u aplikaciju za iOS? Oni tvrde da su SDK maknuli iz aplikacije te da će ga vratiti nazad nakon što 'u cijelosti ispuni odgovarajuće uvjete'. I da, ni mi nemamo pojma što su s ovom izjavom mislili. Sve što kažu je da će nakon povratka SDK 'konačni rezultat bi trebao biti prekid slanja podataka Reveal Mobileu nakon što korisnik to zabrani'. Iskreno, onaj dio s 'trebao bi' ne zvuči baš optimistično.

Dakle poanta je da je AccuWeather priznao da koristi špijunski SDK u aplikaciji koja sakuplja korisničke informacije bez njihova znanja, bilo to slučajno ili namjerno. Također tvrde da nemaju pojma hoće li Reveal samo promijeniti SDK kako bi prestao sakupljati podatke.

Koje su alternative?

Čisto da podsjetimo, besplatne aplikacije često zarađuju putem sakupljanja korisničkih informacija. Ovo je tipično naglašeno u korisnčkom ugovoru kojeg velik broj korisnika uopće ne čita. Slična situacija desila sa Unroll.me ranije ove godine kada su korisnici saznali da se njihovi podaci šalju Uberu. Ukratko: ako ste zbilja zabrinuti za svoju privatnost, radije koristite appleov Weather app ili kupite aplikaciju poput Dark Skyja koja zarađuje na klasični način - vi dobijete softver, oni dobiju vaš novac.