PREMA GOOGLEU

Ovo je možda najotkačeniji pogled na sva Android izdanja do sada

25.01.2017 u 18:20

Bionic
Reading

Nakon mnogo, mnogo (i previše) godina, Android Froyo se više ne nalazi na Googleovom redovitom izvješću o udjelu različitih izdanja njihove mobilne platforme. Istovremeno, zahvaljujući novim podacima i vlastitoj aplikaciji, developer Viktor Bohush odlučio je animacijom prikazati kako se udio platforme po verziji mijenjao s vremenom, od 2009. naovamo

Android 2.2 Froyo svjetlo dana ugledao je na događanju Google I/O 2010. godine. Nakon ovoliko godina, napokon mu je odzvonilo, a zauzvrat je najnoviji Android Nougat skočio s 0,4 posto udjela na 0,7 posto. Istovremeno je više od godinu dana star Android Marshmallow narastao s 26,3 posto udjela na 29,6 posto.

Izdanje 2.3, Gingerbread, Google je podržavao nešto duže vremena, ali se i njemu uz jedan posto udjela (baš kao i Ice Cream Sandwichu 4.0) bliži skori kraj. Na sreću korisnika, mora se dodati, jer ta izdanja nemaju sigurnosne zakrpe već godinama i predstavljaju veliki rizik za korištenje.

Kako su se stvari udjelom kretale do danas, u devet godina postojanja Android ekosustava moguće je vidjeti u ovom neobičnom grafičkom prikazu:

Viktor Bohush Izvor: Društvene mreže / Autor: Viktor Bohush