JEDNOSTAVAN KAO SMARTPHONE

Ovo je Jimmy, robot 21. stoljeća

23.09.2013 u 16:47

Bionic
Reading

Jimmy je robot za 21. stoljeće. Umjetna inteligencija koja ga pokreće je otvorenog koda, a to su i dizajn i tehnički opis za printanje u trodimenzionalnom obliku. Stoga ga slobodno možete klonirati

Djelo je intelovca Briana Davida Johnsona, futurista koji se poigrava s budućim izgledom robota već dulje od deset godina. Predstavljen je tijekom uradi-sam sajma Maker Faire u New Yorku, piše Venture Beat

Kakav će biti Jimmy? Ukratko, beskonačno programabilan i vrlo osoban za svakog svog tvorca.

Opisao ga je u podrobnije u knjizi 21st Century Robots (kliknite i skinite besplatno, PDF) koja sadrži manifesto kakvi bi roboti ovog stoljeća trebali biti. U njoj su sve datoteke otvorenog koda pomoću kojih možete isprintati vlastiti primjerak. Imate li 3D printer, naravno.

Johnson još kaže kako nema granica između robota i naše ljudskosti. Sve što napravimo ima djelić nas u sebi. 'Možemo svakog od ovih robota vidjeti kao produžetak sebe, da su platforme na kojima možemo stvoriti ih koliko god možemo. Naš je moto. Svaki robot ima ime', rekao je Johnson tijekom nedavno održanog Intel Developer Foruma.

Dakle, Jimmy je programabilan poput pametnog telefona. Možete preuzeti i instalirati aplikacije koje su drugi napravili baš kao što to radite za svoj iPhone, Samsung ili već koji uređaj imate.

Bit će dostupan za koji mjesec, po cijeni nižoj od tisuću dolara (oko šest tisuća kuna). Johnson pokušava ukupne troškove srezati na ispod 500 dolara (oko tri tisuće kuna).

Johnson će svom Jimmyju napraviti još jednog, po imenu Paul, kako bi imao s kime razgovarati.

Pogledajte video u kojem objašnjava kako je zamislio robote budućnosti: